Tyringe Skolmuseum

 

Senaste nytt från Skolmuseet i Tyringe
Ja, nu är det ett tag sedan. Vi på Skolmuseet har haft sommarlov helt enkelt. På torsdag startar höstterminen med en studieresa till bl a Helsingborgs Skolmuseum. Den 22 börjar vi med höstens arbete kl 9-12 och varje torsdag framöver och då tar vi även emot besök. Höstens första stora begivenhet blir nostalgiträff för nuvarande och tidigare personal vid Finja, Hörja, Röke, V Torup och Matteröds skolor, se bifogad inbjudan! Kan vi hjälpas åt att tipsa om denna träff!! Välkomna till en trevlig höst!
Tyringe Skolmuseum
Sven-Ingvar Jönsson
2019 08 07


FÖRENINGEN TYRINGE SKOLMUSEUM
BAKGRUND. Vid skolnedläggningar inom ”gamla” Tyringe kommun har intressant, äldre materiel samlats in till centralorten. Tillsammans med skolledare genom åren var vaktmästare Gösta Parnfelt den sammanhållande kraften när det gällde att spara det gamla. Det är inredningar från klassrum, en stor mängd undervisningsmateriel: planscher, kartor samt olika illustrationsmateriel som använts för att underlätta inlärningen. Inför folkskolans 150-årsjubileum beslöt en grupp intresserade att öppna ett skolmuseum. I gruppen ingick Gun Olofsson och Agneta Johnson båda lärare på Vedhyggeskolan, Sven-Ingvar Jönsson studierektor samt den självskrivne Gösta Parnfelt. Våren 1992 klippte Gösta högtidligt bandet vid dörren in till museilokalen. Gösta utsågs till museiintendent och var den som visade museet när så önskades.

År 2004 startades en genomgripande renovering av skolan. Vid planeringen bestämdes att museilokalen skulle renoveras till gammal stil med podiet kvar, med panel på väggarna och matta så lik forna tiders som möjligt. De gamla spegeldörrarna behölls och armaturer inköptes i gammalt utförande. Under tiden för renoveringen fick inventarierna flyttas men när den första etappen var klar för återinvigning kunde de flyttas tillbaka. Tyvärr fanns gruppen inte kvar och kunde ta tag i återställandet och det dröjde ända till januari 2012 innan arbetet med museet kunde gå igång igen. Återinvigning gjordes vid Tyringedagarna i maj 2012 och bandet klipptes av tidigare rektor Göte Lundbladh, även han historiskt skolintresserad. I maj 2014 bildades föreningen Tyringe Skolmuseum. Skolan äger inventarierna men föreningen driver iordningsställandet och marknadsföringen. Skolmuseet flyttades sommaren 2016 från 3:e våningen till f d Skolvaktmästarebostaden i hörnet Malmövägen/Skolgatan.


Skolmuseum i Tyringe
Förfrågningar
Förfrågningar kring skolmuséet görs till Sven-Ingvar Jönsson på mailet tyringeskolmuseum@gmail.com eller på mobil 0734-260160

Adress
Vi finns i gamla skolvaktmästerebostaden i hörnet Malmövägen/Skolgatan.

Hemsida och Facebook
www.tyringe.nu/skolmuseum
www.facebook.com/tyringeskolmuseum

Skolmuseets affisch
Tryck här om du vill läsa Skolmuseums affisch!


Stödmedlemslotteri
Vill du vara med och stödja Tyringe Skolmuseum? Läs mer här!
Bankgiro 687-9456.

Bilder
Vill du se bilder från skolmuseet?
Tryck här!

Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson
Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson
På bilden ovanför ser ni Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson från invigning 1992. Under sina år som skolvaktmästaren samlade han in saker från olika skolor i området. Skolmuseum vill ha lite uppgifter om Harry Sjöberg, så om det är någon som kan mer om honom så är ni välkomna att kontakta Sven-Ingvar.

Skolmuseum i Tyringe