Tyringenyheter 2016
Äldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe NATURVANDRING MED NOSTALGIINSLAG
Drygt åttio Tyringebor upplevde under kvällen den 19 maj ortens motto ”Naturnära Tyringe” påtagligt genom en två timmars vandring i området väster om Verktygsdammarna. Området omfattas av unika och höga naturvärdesobjekt enligt Naturcentrums bedömningsmetodik. Genom proffsig vägledning fick deltagarna exempel på vad som gör området så intressant ur ett flora- och faunaperspektiv. Syftet med vandringen, som arrangerades av Byalaget, var att ge information om platser och aktiviteter i det förgångna men också om nutida verksamheter. Under vandringen stannade man upp och fick höra om verksamheter. Representanter för Sportfiskeklubben, Tyringe Orienteringsklubb, Möllegårdens Bed & Breakfast, Hemvärnets Kamratförening, Asylförläggningen vid Enedalen, Idrottsföreningen SK 69 samt Pistolskytteföreningen berättade om sina aktiviteter. Visst händer det saker i Tyringe! ”Nostalgiinslaget” bestod i berättelser om framväxten av vattentäkten och ”borrorna”
som blev nödvändiga då den första grundvattentäkten inte längre förslog samt historien om ”Frillan”, Friluftsbadet som åren 1952-1988 var otroligt populärt. Till dåtid får även berättelserna om Skidcentrum vid Enedalen räknas. Snövintrar som medger backhoppning i Skåne lär inte komma så tätt i framtiden.
Text och Fotomontage Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
Bilder från torsdagen Naturvandringen, tryck här!
2016 05 20


Dragning i Trim-Naturpasset
OK Tyringe sålde 100 paket och 65 startkort hade lämnats in där 20 vinster drogs. Dessutom lottades det ut priser bland de närvarande på avslutningen. Vi hoppas att ni alla har haft trevliga stunder i skogen. OK Tyringe tackar markägarna som välvilligt ställt upp.
Dragningslistan, tryck här!
Mer info om OK Tyringe, tryck här!
Motionssektionen i OK Tyringe
2016 05 19


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Nostalgi i ”Parken”
Fredagen den 13 maj blev tvärt emot sitt rykte en verklig turdag! En strålande sol, ljumma vindar och en underbar grönska i bokbersåerna som hålls i föredömligt skick av kommunens mannar. Häcken mot järnvägen har funnits med i över 60 år – åtskilliga är de kaffekoppar och citronildricksflaskor som konsumerats där genom åren. Nu kom drygt 80 personer för att återuppleva stämningen. Gun-Britt och Ingvar underhöll med melodier ”från tiden” på ett förföriskt sätt. I flera av de välkända låtarna uppstod spontan allsång vilket följdes av skrattsalvor och rungande applåder. Kanske har ”Knegarna” lyckats skapa ett återkommande arrangemang på våren!
Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
15 bilder, tryck här om du vill se dem
2016 05 14
Hörja IFs Loppmarknad 40 år
Varje år, fredag efter Kristi Himmelsfärd, arrangerar Hörja IF en Loppmarknad på Villevallen med start kl 17.30. Den första loppisen arrangerades för 40 år sedan, d.v.s. 1976. Dessutom var det den 6 maj i år vilket är det datum som Hörja IF grundades (1951), alltså 65 år sedan, enligt ordförande Daniel Johannesson.
2016 05 07


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
TYRINGE SKOLMUSEUM flyttar!
Sista chansen att se skolmuseet i de ursprungliga lokalerna! ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 på 3:e våningen i den gamla skolbyggnaden utmed Malmövägen. För lite drygt en månad sedan blev vi kontaktade av skol- och förvaltningsledning angående skolmuseets lokaler på tredje våningen i den äldsta skolbyggnaden. Det är de lokaler som inrymmer det gammaldags utrustade klassrummet och som 2004 renoverades i gammal stil för just ändamålet skolmuseum, se foton ovan. Anledningen till kontakten var att skolans elevantal ökar kraftigt delvis beroende på asylinvandringen och att skolan därmed har behov av muséelokalerna för undervisningsändamål och att vi därmed behöver flytta. Tyringe Skolmuseum erbjuds nu att flytta skolmuseet från 3:e våningen till det som idag är Musikskolans hus och som ligger i hörnet av skolgården utmed Malmövägen. Vi har accepterat detta bud även om vi hade tyckt att vi gärna hade velat vara kvar där vi är idag. Vi kommer att disponera första våningen för vårt ändamål och tror och hoppas att det kan bli bra där också. Vi kommer att dela huset med Musik- och Kulturskolan, som kommer att använda andra våningen. Flytten kommer att ske i juni månad. Lokalerna nere på högstadiet berörs inte av någon flytt. Av ovanstående anledning kommer vi ha ett extra ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 och då bara uppe på 3:e våningen, detta för att ge de som önskar att se skolmuseet en sista gång i de ursprungliga lokalerna den möjligheten. I oktober kommer vi ha Öppet Hus som vanligt, men då i nya lokaler. Vi återkommer med vidare information.
www.tyringe.nu/skolmuseum
Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson
2016 05 03


Tyringe Konstförening visar Lars Fredholm.
Tyringe Bibliotek under tiden 3 maj till den 26 maj.
”Att teckna, måla och skåda fåglar är för mig ett sätt att befinna mig i och uppleva naturen”. Fältskisser och foton av fåglar ligger till grund för måleriet i ateljén (eller i fält). Med sina akvareller vill Lars Fredholm förutom fågeln i miljon, förmedla ljusets förmåga att framhäva form, volym och fågelns glimt i ögat. Han väljer med förkärlek att söka motiv och inspiration i det skånska landskapet.
För ytterligare information tryck här. (pdf-fil)
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
www.tyringe.nu/konstforening
Tyringe bibliotek:
Öppet mån kl 14 - 19
tis kl 10 - 17
ons kl 13 - 17
tors kl 14 - 18
fre kl 10 - 15
2016 05 02Till alla föreningar i bygden
Vill din förening vara med på kommande 2016 års ”verksamhetsberättelse” med bild och text? Fram till nästa byalags årsmöte under mars 2017 har Göthe Persson och jag ambitionen att skildra i bild och text hela Tyringebygdens förenings publika arrangemang från 2016. Ta bilder från arrangemanget och skicka sedan det till perssongothe@gmail.com
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Valborgsmässofirande i Tyringe
Arrangerades i Åparken helt traditionellt av Scouterna. Vädret var på arrangörernas sida och lockade totalt 800 personer. Parken blev den naturliga mötesplatsen då scenen invigdes för nästan 25 år sedan, 1992. Ett uppskattat inslag var vårtalet av ”Brobyggarna” på svenska och med inslag på arabiska av Musbah Assad och Ahmed Sy. Brobyggarna drivs av 4-5 entusiastiska tjejer med förhoppningen att det i höstas startade projektet i scoutlokalen ska locka svenskar som vill komma och träffa nya vänner från andra kulturer och ta del av deras liv och att även visa de nyanlända hur vi har det och hur det svenska samhället fungerar. Medan brasan flammade och sprakade lät publiken sig väl smaka av scouternas kaffe med våfflor eller grillkorv fram till det avslutande fyrverkeriet.
Göthe Persson text och fotomontage
Foto Bert Wilnerzon
Fler bilder här!
2016 05 01Till alla föreningar i bygden
Vill din förening vara med på kommande 2016 års ”verksamhetsberättelse” med bild och text? Fram till nästa byalags årsmöte under mars 2017 har Göthe Persson och jag ambitionen att skildra i bild och text hela Tyringebygdens förenings publika arrangemang från 2016. Ta bilder från arrangemanget och skicka sedan det till perssongothe@gmail.com
Bert Wilnerzon


Trollsländor från Vedema, Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Internationell trollsländekonferensen i Tyringe
Under 11-14 juli 2016 kommer en internationell konferens att arrangeras i Tyringe på temat trollsländor och deras miljöer. Konferensen European Congress on Odonatology (ECOO) är en europeisk trollsländekonferens och mötesplats som arrangeras vartannat år sedan 2010. ECOO 2016 är därmed den fjärde i ordningen men den första i Nordeuropa. Hela 75 personer från 20 länder har redan anmält sig! Förutom föreläsningar står bildvisningar, utställningar, försäljning, utflykter och resor på programmet, och du kan välja att vara med hela tiden eller enstaka dagar.
Läs mer här!
Bert Wilnerzon
2016 04 26


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringerundan - OK Tyringe
Orienteringstävlingen Tyringerundan som arrangeras årligen av OK Tyringe startades idag kl. 10.00 Tävlingscentrum var på pistolskyttebanan vid Enedalen. 416 anmälda deltagare från olika klubbar från hela södra Sverige.
Resultatlistan hittar du på idrottonline.se/OKTyringe-Orientering
Enligt Norra Skåne tidning startades Tyringerundan i november 1945, då som orienteringssektionen inom Tyringes SoSS. OK Tyringe tog över tävlingen 1978 när orienteringsklubben startades.
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
Fler bilder här!
Bert Wilnerzon
2016 04 23


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe IF Damer
Det var hemmapremiär igår på Tyrs Hage för Tyringe IF:s Damlag Det var seriespel i Div 3 Nordvästra och Tyringe vann över Fortuna med 3-1. Merita Tunuzliu gjorde Tyringes första mål och Louise Gustafsson de två kommande mål.
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
www.laget.se/TYRINGEIFDAMER
John Fribergs matchbilder, tryck här
Bert Wilnerzon
2016 04 23


Foto Göthe Persson, Tyringe ”Skånska visor”
Agneta och Hasse tog den tyvärr fåtaliga publiken med på en lustfylld och spännande resa genom skånsk vistradition. Många fler borde ha lyssnat på detta kulturhistoriska event. Skratten blev många även bland de ”inflyttade” skåningarna. Genom vänlig hjälp från ”infödingarna” blev det en lektion i ”Skånska För Inflyttade”, SFI. Duons kunnighet och den spelglädje de visade, och som säkert sitter kvar i väggarna någon månad smittade av sig till den avslutande allsången om ”Brännesnuda” och andra traditionella maträtter!
Göthe Persson
2016 04 23Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
ÅRETS ISSHOW "CIRCUS ON ICE"!
Fredag till söndag 22-24 april har Tyringe konståkningssällskap på sin årliga Isshow på Tyrs Hov med 114 konståkare, från knattar till elit. Fredag kl. 19, lördag kl. 13 och 17 och den sista på söndagen klockan 15.
VARMT VÄLKOMNA TILL ÅRETS ISSHOW "CIRCUS ON ICE"!
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
Fler bilder här!
Bert Wilnerzon
2016 04 22


Tyringerundan - OK Tyringe
Lördagen den 23 april arrangerar OK Tyringe sin årliga tävling, Tyringerundan. Tävlingscentrum är på pistolskyttebanan och intresserade är välkomna. Det finns möjligheter att gå eller springa en orienteringsbana med varierande längd och svårighetsgrad. Vi ber att Ni går eller cyklar dit då parkerings utrymmet är begränsat.
idrottonline.se/OKTyringe-Orientering
Ingvar Persson, tävlingsledare


Foto Göthe Persson, Tyringe TRUMHINNORNA PÅ TYRINGE MUSEUM
Om det var befarat högt ljud, fel tid på dagen, andra arrangemang eller något fjärde som höll publiken borta lördagen den 16 april kommer knegarna säkert att fundera mycket över. Lördags förmiddagar kanske reserveras för familjen? Det fåtal som kom fick delta i en föreställning av sällan hört slag. Att bord, stolar, plasthinkar, plåtburkar, soptunnor och annat kan ha så många och olika sätt att låta då de hanteras, kittlas och slås på av riktiga slagverksproffs blev en överraskande ton- och rytmupplevelse. Kvartettens ”leading lady”, Tina Quartey uppväxt i Tyringe, fick användning för ett av museiföremålen. I slutnumret spelade hon på den trumma som hennes far, reklamchefen på SVA och scoutkårens grundare Einar B. Johansson, tillverkade 1959 till scoutlägret på Ivö 1959. Trots ”ospelad” under nästan sextio år har den fortfarande den trolska bongotrummans dova ljud.
www.tyringe.nu/tyringemuseum
2016 04 18
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Showdans
Mycket folk kom till Tyrs Hovs sporthall idag för att se på Tyringe Showdans. De uppträde två gånger, kl 13.00 och kl 16.00. Duktiga barn och ungdomar från Tyringe som dansade till olika slags musik under ledningen av Josefin Randau och Emmy.
Tryck här om du vill se bilderna från Tyringe Showdans, bilder från Facebook tagna av Mikael Elander.
2016 04 16


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe IF Herrar
Det var hemmapremiär idag på Tyrs Hage för Tyringe IF:s Herrlag Det var seriespel i Div 6 Norra och Tyringe vann över Kvidinge med 4-1.
2016 04 15
Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson, Tyringe BRANDKÅRSNOSTALGI PÅ TYRINGE MUSEUM
Lördagen den 9 april var räddningstjänsten i Tyringe under några timmar mer än tredubblad. 30 före detta brandmän kom till en nostalgiträff – det var verkligen grabbarnas förmiddag, endast 4 kvinnor var närvarande. Arrangörerna hade hoppats på några skolbarn som ville sitta i den brandbil som var framkörd till museet. Brandmännens kamratförening visade upp de häften som skolbarn på 1970-talet tillverkade som tack till brandchefen efter sina besök på stationen. Dessa häften kommer att finnas till betraktande i ”brandkårshörnan” på museet. Med hjälp och stöd av fotografier ur Sven Rosengrens Tyringeböcker dök en hel del minnen upp hos veteranerna. För de medelålders och äldre ”föredettingarna” var kontakten med ett modernt räddningsfordon, dess verktyg och möjligheter lika spännande som det är för skolbarn. Röda bilar och blåljus innebär tydligen en speciell lockelse för män!
2016 04 11
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Agilitybana i Västra Torup
Byalaget Västra Torup invigde idag den nya Agilitybanan på idrottsplatsen Torvalla Arena. Det blev två uppvisningar i Agility där många hundar var med och visade upp sina talanger. Byalaget fick projekstöd till detta av Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse.
Bilder från invigningen finns här! .
2016 04 09
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon BYALAGETS STYRELSE HAR KONSTITUERAT SIG!
Den vid årsmötet den 17 mars delvis nyvalda styrelsen sammanträdde för första gången måndagen den 4 april på Museet.
Från vänster på bilden återfinns:
• Ann-Helen Larsson, medlemsregistrator
• Roger Ljungberg, projektansvarig, vice ordförande
• Gunilla Zadig, projektansvarig för Marknads- och turistgruppen
• Lena Winberg, sekreterare
• Ingemar Hesselbom, projektansvarig styrelseledamot
• Jan Göransson, ordförande
• Steneric Svensson, kassör
• Olle Nyström, ordförande Museiknegarna, styrelseledamot
• Lars Holmberg, projektansvarig styrelseledamot
• Bo Anders Friberg, projektansvarig styrelseledamot

Inte med på fotot
• Bert Wilnerzon, ansvarig för www.tyringe.nu (han tog ju fotot!)
• Ulrika Thomsson, styrelseledamot, representant för Yngre Tyringe
• Göran Berg, projektansvarig styrelseledamot
• Peter Knös, ansvarig projekt 1, adjungerad styrelsemedlem
Första mötet tog mest upp praktiska frågor kopplat till de nytillträdda ledamöterna. Fortsättningsvis är ambitionen att på Byalagets hemsida på www.tyringe.nu/tyringebyalag berätta om styrelseledamöternas bakgrund, deras syn på att ingå i styrelsen, ”hjärtefrågor” och ambitioner.
Dessutom kommer vissa i styrelsen protokollförda beslut och överväganden av allmänt intresse att kommenteras så utförligt som situationen medger. Kommentarer från läsarna får då lämnas genom telefonkontakt, via mail till tyringebyalag@gmail.com eller via förslagslådan på biblioteket. Hemsidan kommer inte att användas för diskussioner.
Göthe Persson
2016 04 07


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Nya Förskolan i Tyringe
Så här ser Förskolan ut just nu, under början av april. Allt är inte klart ännu men snart.
2016 04 05


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Fiskepremiären vid Verktygsdammarna
På bilden, från vänster, Johan Lauri, Pia Jönsson och Ola Jönsson. Fisket började kl 08.00 och det börjar nappar direkt. Man fick ta upp 2 fiskar per kort. Fler än 70 st kort var sålda redan innan kl. 09.00.
2016 04 04
Fler bilder från fiskepremiären, tryck här eller på bilden.
Bert WilnerzonFoto Göthe Persson, Tyringe ”Företag i nutid – för framtiden!”
Torsdagen den 31 mars fick publiken på 45 personer ta del av uppbyggnaden av två framgångsrika Tyringeföretag. Sven Jinert och Greger Risberg berättade prestigelöst och utan åthävor hur företagsklimatet i Tyringe var för trettio år sedan. De arbetar i helt skilda branscher men ändå var erfarenheterna ganska lika. Personkontakterna, föreningslivet bankförbindelser och samhällskontakter var av betydelse för etableringarna och framväxten. Att Svens entreprenadföretag kännetecknas av kranar är välkänt – bredden på verksamheten med tunggodshantering var säkert nytt för många i publiken. Björn Jinert, den ”övertagande” generationen hade tyvärr snabbt tvingats resa utomlands och kunde alltså inte berätta om framtiden på det sätt som var tänkt. Det fick Sven göra i samband med den avslutande frågestunden med Lars Holmberg som moderator. Vad Tyringekonsult, ett tjänstelevererande företag erbjuder sina kunder är inte lika enkelt att förklara. Andreas Risberg, nuvarande verkställande direktör kunde dock få de flesta att inse betydelsen av
de mångåriga programmeringsinsatser som gjort företaget marknadsledande när det gäller att systematisera och datorisera hanteringen av administrativa handlingar och händelser inom ekonomiområdet.
2016 04 04
Göthe Persson


Konstutställning på Tyringe bibliotek
Tyringe Konstförening visar Gunnel A Pålsson - akvarell - under tiden 5 april till den 28 april.
Tyringe bibliotek:
Öppet mån kl 14 - 19
tis kl 10 - 17
ons kl 13 - 17
tors kl 14 - 18
fre kl 10 - 15
Inger Pettersson
Tyringe Konstförening


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Lägenheterna vid Åldermannen
Tisdag den 29 mars 2016


Referat från SPF Seniorerna - mars månadsmöte.
Ordförande Gudrun Hermansson hälsade alla välkomna och eftermiddagen startade i vanlig ordning med lunch. Därefter följde förhandlingar. Sedan tog Bengt Roslund, känd från TV, vid och berättade om människor han mött och aldrig glömmer. Han berättade bl a om Ingrid Bergman, Nils Poppe och Ingemar Bergman. Läs mer på www.tyringe.nu/spf
Nils Olof
2016 03 29


Nu börjar årets Trimorientering-Naturpass.
Paket med karta och definitioner finns att köpa i Tyringes kiosker och på Sparbanken Skåne, kostnad endast 50 kr. Årets område är mellan Smedeboda och Skälsböke, både norr och söder om vägen.
Väl mött i skogen!
2016 03 23
OK Tyringe


Foto Göthe Persson, Några Vasaloppsveteraner i Tyringe SKIDSUCCÉ MED DAN GLANS
Lördagen den 19 mars fylldes Bergmans källare av över 90 skidlöpare meriterade, medelålders skidlöpare. Det var många distriktsmästare, Göinge- och Götalandsmästare som tackat ja till inbjudan från Dan Glans. Alla män och merparten av närvarande damer hade åkt minst ett Vasalopp. Många i publiken är vasaloppsveteraner vilket innebär att de åkt 30 eller fler lopp. Om alla deltagares 9-milalopp lades samman skulle det bli ett lopp längre än jorden runt! Bland publiken fanns även en backhoppare, Ingvar Bruno, skånsk distriktsmästare i backhoppning 1948. Tyringe var under 1940-talet och en bit in på 50-talet en skid- och backhopparmetropol med tusentals åskådare och tävlingsutbyte med Danmark. Om dessa år och åkare berättade Dan med hjälp av bilder och publiken på sitt vanliga charmerande sätt och med mycket humor. Den mångårige sportjournalisten Bertil Nilsson bidrog med flera episoder från Göingespåren och Vasaloppsuppdragen. Bertil blev födelsedagsgratulerad per radiolänk från
Norge av Rolf Hammar, mångårig överste Vasaloppsgeneral. På fotot återfinns de närvarande Vasaloppsveteranerna.
2016 03 21
Göthe Persson


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Det blev ett lyckat öppethållande för Tyringe Skolmuseum i lördags!
Ett drygt 20-tal intresserade besökare tittade på de utställda klassfotona och skrev in namn på namnlistorna, se foto. En av våra besökare överräckte även en karta utgiven av Stockholmstidningen, se foto. Uppe i museet hann vi med att guida och berätta om vårt skolmateriel och intresset var verkligen stort! Efter att ha skrivit in sig i gästboken med stålpenna, fyllde många även i talongen för vårt stödmedlemslotteri, 36 st noga räknat. Till fikat i rummet intill kunde man titta på bildspel på våra skolplanscher. Även våra samlingar av skolplanscher och kartor nere i skyddsrummen väckte stort intresse.
www.tyringe.nu/skolmuseum
2016 03 18
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson


NOMINERING TILL UTMÄRKELSEN "ÅRETS TYRINGEBO 2016"
Styrelsens motiveringar till nomineringarna
Seniorer
• Dan Glans. Framstående hinder- och medeldistanslöpare på världsnivå. Mångårig ungdomsledare för bland annat mångkamperna inom Tyringe IF och SK 69.
• LIONS. Mångåriga, uppfinningsrika entusiaster som framgångsrikt och förtjänstfullt drivit hjälparbete under mer än 40 år.
• Lejla Svantesson. Outtröttlig och under 50 vintrar ledare för skridskoskolan ”Skridsko till tusen”. Tusentals barn och ungdomar har entusiasmerats till ytterligare ett varv på rinken genom Lejlas uppfordrande men glada tillrop.
• Gunilla Zadig. Under många år livlig engagerad inom scouting, Svenska Kyrkan, Företagarna och Byalaget.
Juniorer
• Röke Innebandyklubb, damer. Laget vann precis serien i division 2 och ska nu kvala in till allsvenskan.
• Tyringe Simsällskap: Simgruppen AB.
• Vår motivering av gruppen är att det är en bra sammansvetsad grupp, som 2015 hade 5 st som kvalade in till ”Sum Sim Region”.
Mer info om hur du röstar, tryck här!
www.tyringe.nu/tyringebyalag


Foto Göthe Persson, Göthe Persson, Tyringe Byalagets årsmöte
Drygt ett hundra medlemmar hade samlats till årsmöte runt borden i ”Bergmans Källare. Utförligt protokoll med alla val, ekonomin, verksamhetsplan och projektgrupper framgår av föreningens hemsida på tyringe.nu. Styrelsen bekantgjorde namnen på de nominerade till utmärkelsen ”Årets Tyringebo 2016”. Carl-Johan Baulers kåseri, bland annat med utgång från hans krönikor, gav en inblick i journalistens glädje och bekymmer beroende av den pirrande balansgång som tidvis kan uppstå då objektiv nyhetsförmedling tenderar nagga personlig övertygelse i kanten. Ulrika och Anders visade en äkta spel- och sångglädje efter en uppskattad kaffepaus med ost-skinkgifflar.
Tryck här för att se några bilder från mötet
www.tyringe.nu/tyringebyalag
2016 03 18
Göthe PerssonKommunala tätortbidraget
Som ni säkert känner till får Tyringe Byalag varje år ett belopp att fördela bland de ideella föreningar som utan vinstintresse tar på sig att arrangera och genomföra något publikt evenemang som kommer Tyringes innevånare till del.
Läs mer på byalagaet hemsida www.tyringe.nu/tyringebyalag


Torsjö Live 2016
Här är artisterna som kommer till Torsjö Live i år.
1 juli - Titiyo, Dirty Loops, Mike Watson, Bonnie Tyler, OnQ,
2 juli - Frida Öhrn, The Refreshments, Carola, Janne Schaffer, Plura Wiehe & Forsberg, Tomas Andersson Wij.
Mer info på deras hemsida: www.torsjolive.com
Biljetter
2016 03 19


Foto Göthe Persson, Tyringe ”Swinging at Bergmans Källare”
Det blev den stämning som arrangörerna hade hoppats på vad gäller det musikaliska. Publiktillströmningen har naturligtvis kunnat vara kraftigare, plats finns ju i lokalen. Det dryga tjugotal som kom fick ta del av spelglädje och en skön blandning av jazzklassiker och Natales egna kompositioner. Det blev alltså en trevlig blandning av känt och mindre hört. ”Bergmans Källare – en del av Tyringe Museum” kommer fortsättningsvis att användas för marknadsföring och annonsering av arrangemang på Museet för att poängtera att det inte är ”traditionella” museiaktiviteter (”händerna på ryggen”) utan i allra högsta grad ett levande forum – opretentiös samlingsplats för kulturyttringar av alla de slag.
Text och bild Göthe Persson
2016-03-11Årets trotjänare
Vid Nordöstra Skånes idrottsgala 2016 prisades Ingemar Elander som Årets trotjänare. Han är nu inne på sitt 54:e år vid klockan på Tyringe hockeys matcher. Bild från lokaltidningen.se
2016-03-09
http://hassleholm.lokaltidningen.se/http://hassleholm.lokaltidningen.se/ Årets vardagshjälte
Lokaltidningens läsare valde föreningen Brobyggarna i Tyringe till årets vardagshjälte. Brobyggarna i Tyringe är en mötesplats öppen för alla i Tyringe med omnejd. Hit kommer man för att träffas, baka, hantverka, titta på film eller bara öva språk. Öppet mån kl. 12-16 och tors kl.10-18. Bild från lokaltidningen.se
2016-03-09Boule - Carina och Clas Janson vann Varbergs Vintercup
Varbergs Vintercup Mix Dubbel vanns av Carina och Clas Janson från Tyringes Boulegetingar. 59 lag var med i tävlingen under lördagen i Boulodromen.
boulegetingarna.se
2016-03-07
Bert Wilnerzon
Carina och Clas Janson från Tyringes Boulegetingar
FÅ DEL AV DET KOMMUNALA TÄTORTSBIDRAGET
Som ni säkert känner till får Tyringe Byalag varje år ett belopp att fördela bland de ideella föreningar som utan vinstintresse tar på sig att arrangera och genomföra något publikt evenemang som kommer Tyringes innevånare till del. Ni är välkomna att lämna in er ansökan om bidrag till Byalagets Marknadsförings-grupp senast den 22 mars. Med ansökan om bidrag skall en budget för arrangemanget bifogas. Skriftlig ansökan lämnas till Gunilla Zadig, Hemvärnsgatan 12, 282 34 Tyringe eller per mail gzsten@gmail.com
Tyringe 1 mars 2016
På uppdrag av Byalagets styrelse
Gunilla Zadig

Åparkskvällarna 2016
Familjen Wrambjer presenterar för 24 året fyra torsdagar i rad Allsång med gästartister i Åparken i Tyringe.
Första programmet startar Torsdagen den 7 Juli kl 19:00.
Gästartisterna är:
7 juli: Thorleif Torstensson, Canyons, Dragspelaren Stefan Persson
14 juli: Glenn Borgkvist (Branstad city släckers), Bo-Göran Svensson
21 juli: Danne Stråhed, Àpagaget (Irländsk musik), Dragspelaren Stefan Persson
28 juli: Eddie Oliva, Michael Neumann, Thomas Lundin och Christer Gladers orkester
Krister Wrambjers husband
Massor med överraskningar utlovas…
2016 03 03
Krister Wrambjer


”Konst under fötterna”
Tyringe Konstförening tar till nytt grepp för att öka ungdomars intresse för konst. Tyringe Konstförening har en uttalad målsättning att stimulera ungdomars konstintresse. Man sätter nu focus på en starkt växande trend i USA, för att engagera och intressera ungdomar för konst i allmänhet och design i synnerhet. Du har säkert sett det och undrat. En massa betongkolosser som formar höjder, gupp, trappor och dalar. Någon tid därefter massvis av unga (mestadels) skateboardåkare. En kanske inte ny, men starkt växande trend i hela vårt avlånga land, delvis importerad från USA. Och det gäller inte bara att vara rätt klädd eller åka våghalsigt. Nej, man ska också ha häftig ”Konst Under Fötterna”. Det finns ett antal konstnärer som har tagit initiativ till att specialdesigna skateboards. Alltifrån skräckinjagande monster till uttrycksfulla färger och former.
Den 1 mars öppnar Tyringe Konstförening en utställning på Tyringe bibliotek där formgivna skateboards av konstnärer från USA och Canada ställs ut. Det är Sonny Leader från Canada, Bobby Brown och Jeremy Elder, USA som är representerade. Brädorna är producerade i USA och håller hög hantverksmässig kvalitet. I Tyringe är Patrik Sonesson importör och återförsäljare av dessa och andra skateboards. Han har också en hemsida www.fuel-fire.se Tisdagen den 1 mars kl 13.30 finns Patrik Sonesson, som är ansvarig för utställningen, på plats för att kunna berätta om bakgrunden till utställningen och han svarar även på nyfikna frågor. Alla hälsas varmt välkomna!
Sven-Ingvar Jönsson
2016 02 25 Läs mer här!


Foto Nils Olof, Tyringe Referat från SPF seniorernas senaste månadsmöte.
Ett nittiotal besökare njöt av en god lunch på Kurhotellet, varefter förhandlingarna genomfördes under ledning av ordförande Gudrun Hermansson. Bland annat berättade Barbro om årets program, med bl. resa till Lundabygden och studiecirklar. Efter förhandlingarna berättade överåklagare Pär Andersson om Helen mordet och ”Gubbaligan” han visade bilder från bevisföringen och hade många humoristiska historier om Nisse Pistol och hans kumpaner. Mötet avslutades med att Bo Persson läste en dikt av Karin Boje ” Visst gör det ont när knoppar brister”! Nästa möte, den 22:a mars, kommer Bengt Roslund och berättar om människor han mött under sina år på TV o radio.
Nils Olof
2016 03 01Foto Göthe Persson, Tyringe
NU ÄR TYRINGEBYGDEN RUSTAD FÖR FÅGLARNAS ANKOMST!
Måndagen den 22 och torsdagen den 25 februari spikades totalt 35 fågelholkar av både små och stora barn under glädje och glam. Spikningen fungerade bra – inte en enda blånagel! Lennart, Stig, Lasse F, Lasse G och Olle hade fullt upp. Ulla och Bengt såg till att choklad- och kaffekannorna var välfyllda och bullfaten aldrig tomma. Totalt hade Museet 120 besökare under de två dagarna. Speciellt under torsdagen var besöksantalet stort och kön till visitkortstryckningen med Mats Vohnsen blev lång. För de flesta var tryckning med hjälp av blytyper något exklusivt och ovant. Att sätta sitt namn spegelvänt för att sedan låta tryckmaskinen, liknande en enarmad bandit, färga in och föra över namnet till ett papper blev verkligen en aha-upplevelse för de flesta. Tid fanns även för att bekanta sig med museiföremålen. Exempelvis kunde barnen testa mattekunskaperna med hjälp av en balansvåg - vilka vikter kan kombineras för att väga upp/balansera ett kilo – lite av ”learning by doing”!
2016 02 26
Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
OBS* Tryck på bilden om du vill se den i större format.

Sportlovs fotoalbum på Picasa

Sporlovsveckan 2016 i Tyringe
Under sporlovet erbjuds det en hel del program här i Tyringe.

SportlovsBowling - Varje dag under tiden 20/2-28/2 10.00–17.00 100:-/tim Spel på röd kägla. Ring o boka 0451-56332 eller send mail tyringebowling@hotmail.com

SportlovsBoule är det ”Bouleskola” med chans att prova på boule under onsdagen den 24/2 kl. 13:00 till 17:00 i Boulehallen i Tyringe. Alla från 6 år och uppåt som vill prova att spela boule är välkomna. Det kommer att bjudas på mellanmål / fika under eftermiddagens aktivitet.

Simhallen
Öppet alla dagar (begränsad tid på tisdag), hinderbana på onsdag och delvis torsdag. Tryck här för att kolla öppettiderna.

"Skridsko till tusen"
Ishallen på Tyrs Hov, fritt, med Laila Svantesson Tyringe Korpen - utan puck och klubba under allmänhetens åkning.
Måndag 22/2 - fredag 26/2 - 13.30–14.30
Lördag 27/2 13.00–14.00 och Söndag 28/2 12.30–13.30

Tyringe Bibliotek
Måndag 22/3 - Gör din egen legofilm! 14.00–16.00 Gratis. En enkel workshop där du kan göra din egen legofilm med ipads. Material ingår. Ålder: 7-12 år.
Onsdag 24/2 Skapa ett mönster och fixa grymmaste gympapåsen 14.00–15.00 Tyringe bibliotek Gratis. Material ingår. Ålder från 7 år. Anmälan till Tyringe bibliotek tel. 0451-26 62 47, tyringebibliotek@hassleholm.se. Begränsat antal platser

OK Tyringe
MINI-Orientering med elektronisk tidtagning
Tisdag 23/2 09.30–13.00 Tyringe skolas gymnastiksal - Karin Persson 0708-851432

Tyringe Museum
Spika fågelhålkar, tryck på gammalt sätt, kolla museet! Varm chocklad med vispgrädde och bullar utan kostnad.
måndag och torsdag 09.00-12.00


Foto Göthe Persson, Tyringe SKRATTFYLLD REVY PÅ MUSEET BLEV SUCCÉ!
Efter 20 år bjöds Tyringeborna åter på revy av allra ädlaste buskismärket ”Flintasten & Revbensspjäll”! Alf-Lennartz drivna gäng fick en publik på totalt över 300 personer vid tre föreställningar att både bli lite lagom sentimentala men framför allt roade. Svårt att tro att en lokalt producerad revy kan bli mer hänryckande! Med de båda ”revyrävarna” Birgitta Lovén och Alf Nilsson hade de något mindre rutinerade, Moa, Wiveca, Christer och Thomas fått goda förebilder och handledare. Mats Nordgrens enmansorkester var ett utmärkt stöd för sångnumren och som sammanbindning mellan numren. Genom samarbete med Partyfabriken och Tim kunde museet förvandlas till en fullt fungerande arrangemangslokal ”Bergmans Källare”, ett nytt begrepp i Tyringe som kommer att återkomma.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 15Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Tyringe Multihallen
Första spadtaget togs idag, fredag den 12 februari kl 13.00 vid Tyrs Hov. På plats vid byggstarten var samtliga tre kommunalråd i Hässleholms kommun, Lena Wallentheim, Mats Sturesson och Pär Palmgren, Jan Göransson från Tyringe Byalag, Hässleholms fritidschef och andra. Anders Nilsson och Per Lind från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse höll bl. a. i informationen tillsammans med byggplatschefen. Bygget planeras vara klar sista november i år.
Multihallen fotoalbum
Bert Wilnerzon
2016 02 12Foto Göthe Persson, Tyringe 35 elever i klass 2-3 på utfärdsbesök.
Barnen var ordentligt förväntansfulla inför besöket som hade inletts med tågresa från Hässleholm. För vissa av dem var det första gången de tog spåret till Tyringe. Efter det att de ätit sina medhavda matsäckar, dagens andra spännande upplevelse, delades de in i patruller som sedan cirkulerade mellan olika stationer bemannade av Knegare, Smedjan och Mangeln, Maskinerna, Handelsboden, Idrott och Sport. Fotona ovan är från frukosten och station Sjukhemmen där syntest utfördes och lagförmågan kunde testas med hjälp av en spakdriven rullstol. Två barn spakade farten och det tredje styrde. Det gällde att samordna sina rörelser och att ”orderge” varandra. Klockan 11.10 gick tåget tillbaka till Hässleholm med nya upplevelser och kunskaper om gångna tiders verkstadsarbete.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 12Tyringe Hockey klara för Hockeyettan
Inför 945 åskådare på Tyrs Hov besegrade Tyringe Hockey Mörrum med 3-1 och är därmed klara för spel i Hockeyettan säsongen 2016/2017.
Läs mer på www.tsos.com.
2016 02 11
Bert Wilnerzon


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Konstutällning på Tyringe bibliotek
Februari månad inleds för Tyringe Konstförenings del med en spännande utställning av keramik. Det är Katarina Gustafsson från Sireköpinge stengods som visar upp sina keramiska alster i Tyringe bibliotek. Katarina är född i Västerbotten men är bosatt i Skåne sen slutet av 60-talet. Hon är autodidakt och hennes specialitet är den genombrutna dekoren, som gör sig speciellt bra i inifrån kommande belysning. De vackra glasyrerna tillverkar hon mestadels själv. Kristallglasyren är alldelses speciellt vacker. Tryck här för att se några foton från utställningen som kan ses under tiden den 2 februari till och med den 25 februari.
2016 02 09
Foto Ingalill Jönsson


Foto Göthe Persson, Tyringe ÖPPET MUSEUM BLEV LYCKAT
Museiknegarna kunde glädja sig över stor publiktillströmning – räkneverket stannade på 180 besökare i alla åldrar. Genom att flera maskiner kördes och smedjan var i gång, infann sig lite av den omisskännliga doft/lukt som kännetecknade en verkstadslokal för 60 år sedan. Det uppskattades av de personer som en gång jobbat i Bergmans källare eller på någon av de övriga Tyringeindustrierna. Bilden visar även den yngre generationens koncentration vid leken med gamla spel från Leksaksfabriken samt en intresserad åskådare av ett av de bildspel som hela dagen rullade på skärmen i serveringsdelen. I detta fall järnvägens utveckling i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 08Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Multihallen
Under måndagen, den 1 feb, började de sätta upp stakett runt området där Multihallen kommer att byggas. Bilden är från den 4 februari.


Tyringe Hockey
Tyringe Hockey vann igår hemma mot HC Dalen med 5-1 (3-1, 2-0, 0-0). Matchen avgjordes redan i den första perioden då Tyringe gjorde 3-0 på mindre än tolv minuter. Dalen reducerade i den första perioden till 3-1. I den andra perioden blev matchen mer eller mindre avgjord med 5-1. A-Laget ligger nu endast 1 poäng under en Play Off-plats mot Hockeyallsvenskan.
Läs mer på tsos.com
Bert Wilnerzon
2016 02 01


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Skälsböke
Så här fint var det i Skälsböke den 21 januari, när vintern är som vakrast, med sol, rimfrost och snö. Utöver vintertid så är bokskogen i Skälsböke väldigt vackert under vår och höst.


Foto Göthe Persson, Tyringe ”HAR DU HÖRT DEN FÖRUT….?”
Historierna om speciella personer (original/orginella /profiler oftast med öknamn/smeknamn/tilläggsnamn) har genom åren omhuldats av de Tyringebor som levde och växte upp med dem under 1940-60-talen. Många av de dråpliga och träffande repliker som någon av personerna fällt har blivit klassiker och berättas nu i andra tredje led. Sjuttio minnes- och berättarglada Tyringebor träffades torsdagen den 28 januari under Rolf Rantzows ledning till en högtidsstund med många glada och hjärtliga skratt. Historierna om Knoppar Verner, Grisa Lundström, Snövit, Reserv Jesus, Sjöholm, Icke Karl, Viking Lindh, Caiberth och många flera bollades fram och tillbaka och gav upphov till flera historier. Precis på det sätt som arrangörerna avsåg och hade hoppats på. Knegarna fick dessutom klart med många ”födelsenamn” på personerna och kan alltså göra en tämligen komplett lista över dåtida profiler för framtiden. Kvar är dock frågan om vilka nutida Tyringeprofiler som det kommer att berättas om exempelvis år 2080!
Bild och text Göthe Persson
2016 01 29Foto Göthe Persson, Tyringe ”ORD OCH NÅGRA VISOR….”
Gunnel Ericsson tog torsdagen den 21 januari publiken på Tyringe Museum med på en resa i ord och ton. Hennes recitationer, helt utan manuskript var träffsäkra och gav en känsla av gemyt. Gunnels sätt att varva Bengt Henrik Alsterlind med Alf Henriksson och andra gillades högt och rent. Hon var inte helt tonsäker i sångerna. De visor hon valt gick trots, eller tack vare fram genom sitt innehåll och den innerlighet hon utstrålade vid framförandet.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 25Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Gillar du längdskidåkning eller långfärdsskridsko?
Skidspår finns vid Sanatorieskogen och Skälsböke, spårat och klart. Det är lite tunt med snö i vissa partier men det fungerar. Det går också att åka skidor eller skridskor på Finjasjön. En rundtur längs stränderna blir ca 14 km. Se upp med det olika bäckutlopp, i norra änden, på västra sidan och i den sydöstra delen. Sjön fryser något ojämt och kan ha en del svaga partier ute på de centrala delarna.
Bert Wilnerzon
2016 01 23Foto Göthe Persson, Tyringe TURISTBYRÅN BORTFORSLAD
Måndagen den 18 januari blev det stora lyftet för Turistbyrån i Tyringe! Sedan 1989 har den sommartid hyst turistvärdinnor och värdar. Efter 25 år, 2014 minskade behovet av den information som PRO och SPF-representanter då kunde erbjuda. Få turistmål i Tyringe, bokning av semesterboende via internet och vägvisning via GPS innebar att antalet besök under åtta veckors öppethållande understeg 50 ”riktiga” turister. Byalagets styrelse fann att verksamhetens kostnader inte motsvarade nyttan med byrån. Nu är stugan såld och bortforslad. Kvar är att avlägsna grundstenarna, fylla upp och så gräs igen. Tills vidare får de båda flaggstängerna stå kvar. De kan exempelvis användas av de föreningar som har ett större arrangemang på gång i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 21Foto Göthe Persson, Tyringe Julgransplundring och ”tomtegodnatt”!
80 förskolebarn med tillhörande pedagoger/lärare/mestadels ”fröknar” fyllde Museet med sång och glada skratt. Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson lockade med glada dragspelstoner tomten både till dans och sång. Barnen festade glatt ut julen med saft och bullar samt låångdans – det är tur att museet är så pass stort och oömt samt att inga grannar störs av ljudnivån! Efter det att tomten tagit på sig sin John Blundpyjamas, och visat var han kommer att sova till nästa jul, återstod endast godispåsarna. Dessa innehöll dessutom en påminnelselapp till alla föräldrar med datum för föräldra-barntrevligheter på Museet under våren.
Finns att läsa på Mer info om muset under våren, tryck här!.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 20Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Lions Julgransinsamling
Söndagens insamling gav en bruttointäkt på 8230 kr, en ökning med 15% från 2015. Lions julgransinsamling sker varje år vid den här tiden, på en söndag från kl. 12.00. Lions erbjuder alla, mot ett bidrag av 50 kr, att ta hand om granen. De kör runt i Tyringe och plockar upp julgrannar och även tomburkar. Pengarna går till Lions hjälpverksamhet.
Bert Wilnerzon
2016 01 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
TYREBUGGEN - Danstävling på Tyrs Hov
Tyresvingen var värdar för "Tyrebuggen" med finaltävlingar i distriktscupen för Skåne/Halland. 50-tal deltagare i 13 olika föreningar deltog med tävlanden. Tyresvingen är en gammaldansförening med ca 200 medlemmar i åldern 7-89 år. De dansar i Finja Bygdegård och dansarna kommer från Tyringe med omnejd.
Mer info om Tyresvingen hittar du på www.tyresvingen.se
Bilder från dagens tävlings finns på deras Facebooksida www.facebook.com/Tyresvingen
Bert Wilnerzon
2016 01 16


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Kollingedammarna vid Korsvirkeshuset och trädet till höger vid Kurhotellets damm.
2016 01 14


Brobyggarna i Tyringe
Brobyggarna står nu i startgroparna för att öppna upp deras verksamhet. De har fått låna Scoutstugan och där kommer de att ha öppet två dagar i veckan till att börja med. Måndagar 12-16 och torsdagar 10-14. De behöver hjälp med frivilliga som kan tänka sig att ställa upp och bemanna Scoutstugan tillsammans med dem. De behöver också hjälp med material som t ex papper, målarfärger, ingredienser till bakning, sytråd, symaskiner och gamla datorer. Brobyggarna startades förra året av Emma Ljungbeck, Anna Ljungbeck, Camilla Edqvist och Monica Österström. För mer info kontakta Brobyggarna på Brobyggarna1234@outlook.com
En sammanfattad verksamhets beskrivning tagit från deras Facebook sida:
"Brobyggarna i Tyringe ska vara en mötesplats öppen för alla i Tyringe med omnejd. Hit ska man kunna komma för att träffas, baka, hantverka, titta på film eller bara öva språk. För de nyanlända vill vi att detta ska vara en tillflykt för att komma ut från boendena. För att träffas, bygga broar och med Tyringebornas hjälp, börja sin långa väg in i vårt samhälle."
Bert Wilnerzon
2016 01 12


Tyringe skyttegille - Luftgevärsskytte
A alla måndagar t.o.m. den 30 maj, ej under påsk. Välkomna till Hemvärnsgården i Tyringe kl 16-18
2016 01 11


GÖR SKILLNAD i Tyringe med omnejd!
Vill du skänka kläder till flyktingförläggningnarna här i Tyringe? "Botikken" finns i brandstationens källare (in på gården) för inlämning av kläder och är öppen på tisdagar kl 16-18. De öppnar nu den 12 januari. Alda (0733999512) och Maggan (0736890601) är ansvariga.
Bert Wilnerzon
2016 01 11


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Vernissagekväll med Tyringe Fotoklubb
Tyringe Fotoklubb invigde sin årliga utställning med en Vernissagekväll på Tyringe Bibliotek. Från kl. 18.30 var det mingel och det bjöds på lite dricka och tilltugg. Vid 19 tiden startades visning av bildspel på storbildsskärm, 15 st bildspel på ca 3 min var. Bilderna som visades var bl. a. naturbilder från olika länder, djurbilder, barnbilder, kändisbilder. Utställningen finns på plats till den 27:e januari. 22 fotografer ställer ut sina alster.
12 bilder fins att se här!
Bert Wilnerzon
2016 01 05


POETISK INLEDNING AV MUSEIÅRET 2016
Knegarna på Tyringe Museum skyggar inte för de så kallade ytterligheterna! I februari bjuds på revyföreställning i ”buskisgenren”. Årets första arrangemang, torsdagen den 21 januari klockan 19 vigs åt poesin. Gunnel Ericsson med sin behagliga röst och sin välklingande gitarr ger publiken ”Ord och några visor”. Gunnel har genom sitt mångåriga medlemskap i Visans Vänner delat med sig av sina lågmälda dikter och visor på bland annat Hässelby slott och Mosebacke i Stockholm samt flera pensionärsföreningar. I Tyringe hade hon för några år sedan en uppskattad helkväll med Nils Ferlins dikter och sånger. Vilken eller vilka svenska poeter hon kommer att sätta fokus på den 21 januari håller hon tills vidare för sig själv.
2016 01 04
Göthe PerssonÄldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar