Tyringenyheter 2016
Äldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Konstutällning på Tyringe bibliotek
Februari månad inleds för Tyringe Konstförenings del med en spännande utställning av keramik. Det är Katarina Gustafsson från Sireköpinge stengods som visar upp sina keramiska alster i Tyringe bibliotek. Katarina är född i Västerbotten men är bosatt i Skåne sen slutet av 60-talet. Hon är autodidakt och hennes specialitet är den genombrutna dekoren, som gör sig speciellt bra i inifrån kommande belysning. De vackra glasyrerna tillverkar hon mestadels själv. Kristallglasyren är alldelses speciellt vacker. Tryck här för att se några foton från utställningen som kan ses under tiden den 2 februari till och med den 25 februari.
2016 02 09
Foto Ingalill Jönsson


Foto Göthe Persson, Tyringe ÖPPET MUSEUM BLEV LYCKAT
Museiknegarna kunde glädja sig över stor publiktillströmning – räkneverket stannade på 180 besökare i alla åldrar. Genom att flera maskiner kördes och smedjan var i gång, infann sig lite av den omisskännliga doft/lukt som kännetecknade en verkstadslokal för 60 år sedan. Det uppskattades av de personer som en gång jobbat i Bergmans källare eller på någon av de övriga Tyringeindustrierna. Bilden visar även den yngre generationens koncentration vid leken med gamla spel från Leksaksfabriken samt en intresserad åskådare av ett av de bildspel som hela dagen rullade på skärmen i serveringsdelen. I detta fall järnvägens utveckling i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 08Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Multihallen
Under måndagen, den 1 feb, började de sätta upp stakett runt området där Multihallen kommer att byggas. Bilden är från den 4 februari.


Tyringe Hockey
Tyringe Hockey vann igår hemma mot HC Dalen med 5-1 (3-1, 2-0, 0-0). Matchen avgjordes redan i den första perioden då Tyringe gjorde 3-0 på mindre än tolv minuter. Dalen reducerade i den första perioden till 3-1. I den andra perioden blev matchen mer eller mindre avgjord med 5-1. A-Laget ligger nu endast 1 poäng under en Play Off-plats mot Hockeyallsvenskan.
Läs mer på tsos.com
2016 02 01


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Skälsböke
Så här fint var det i Skälsböke den 21 januari, när vintern är som vakrast, med sol, rimfrost och snö. Utöver vintertid så är bokskogen i Skälsböke väldigt vackert under vår och höst.


Foto Göthe Persson, Tyringe ”HAR DU HÖRT DEN FÖRUT….?”
Historierna om speciella personer (original/orginella /profiler oftast med öknamn/smeknamn/tilläggsnamn) har genom åren omhuldats av de Tyringebor som levde och växte upp med dem under 1940-60-talen. Många av de dråpliga och träffande repliker som någon av personerna fällt har blivit klassiker och berättas nu i andra tredje led. Sjuttio minnes- och berättarglada Tyringebor träffades torsdagen den 28 januari under Rolf Rantzows ledning till en högtidsstund med många glada och hjärtliga skratt. Historierna om Knoppar Verner, Grisa Lundström, Snövit, Reserv Jesus, Sjöholm, Icke Karl, Viking Lindh, Caiberth och många flera bollades fram och tillbaka och gav upphov till flera historier. Precis på det sätt som arrangörerna avsåg och hade hoppats på. Knegarna fick dessutom klart med många ”födelsenamn” på personerna och kan alltså göra en tämligen komplett lista över dåtida profiler för framtiden. Kvar är dock frågan om vilka nutida Tyringeprofiler som det kommer att berättas om exempelvis år 2080!
Bild och text Göthe Persson
2016 01 29Foto Göthe Persson, Tyringe ”ORD OCH NÅGRA VISOR….”
Gunnel Ericsson tog torsdagen den 21 januari publiken på Tyringe Museum med på en resa i ord och ton. Hennes recitationer, helt utan manuskript var träffsäkra och gav en känsla av gemyt. Gunnels sätt att varva Bengt Henrik Alsterlind med Alf Henriksson och andra gillades högt och rent. Hon var inte helt tonsäker i sångerna. De visor hon valt gick trots, eller tack vare fram genom sitt innehåll och den innerlighet hon utstrålade vid framförandet.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 25Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Gillar du längdskidåkning eller långfärdsskridsko?
Skidspår finns vid Sanatorieskogen och Skälsböke, spårat och klart. Det är lite tunt med snö i vissa partier men det fungerar. Det går också att åka skidor eller skridskor på Finjasjön. En rundtur längs stränderna blir ca 14 km. Se upp med det olika bäckutlopp, i norra änden, på västra sidan och i den sydöstra delen. Sjön fryser något ojämt och kan ha en del svaga partier ute på de centrala delarna.
2016 01 23Foto Göthe Persson, Tyringe TURISTBYRÅN BORTFORSLAD
Måndagen den 18 januari blev det stora lyftet för Turistbyrån i Tyringe! Sedan 1989 har den sommartid hyst turistvärdinnor och värdar. Efter 25 år, 2014 minskade behovet av den information som PRO och SPF-representanter då kunde erbjuda. Få turistmål i Tyringe, bokning av semesterboende via internet och vägvisning via GPS innebar att antalet besök under åtta veckors öppethållande understeg 50 ”riktiga” turister. Byalagets styrelse fann att verksamhetens kostnader inte motsvarade nyttan med byrån. Nu är stugan såld och bortforslad. Kvar är att avlägsna grundstenarna, fylla upp och så gräs igen. Tills vidare får de båda flaggstängerna stå kvar. De kan exempelvis användas av de föreningar som har ett större arrangemang på gång i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 21Foto Göthe Persson, Tyringe Julgransplundring och ”tomtegodnatt”!
80 förskolebarn med tillhörande pedagoger/lärare/mestadels ”fröknar” fyllde Museet med sång och glada skratt. Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson lockade med glada dragspelstoner tomten både till dans och sång. Barnen festade glatt ut julen med saft och bullar samt låångdans – det är tur att museet är så pass stort och oömt samt att inga grannar störs av ljudnivån! Efter det att tomten tagit på sig sin John Blundpyjamas, och visat var han kommer att sova till nästa jul, återstod endast godispåsarna. Dessa innehöll dessutom en påminnelselapp till alla föräldrar med datum för föräldra-barntrevligheter på Museet under våren.
Finns att läsa på Mer info om muset under våren, tryck här!.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 20Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Lions Julgransinsamling
Söndagens insamling gav en bruttointäkt på 8230 kr, en ökning med 15% från 2015. Lions julgransinsamling sker varje år vid den här tiden, på en söndag från kl. 12.00. Lions erbjuder alla, mot ett bidrag av 50 kr, att ta hand om granen. De kör runt i Tyringe och plockar upp julgrannar och även tomburkar. Pengarna går till Lions hjälpverksamhet.
2016 01 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
TYREBUGGEN - Danstävling på Tyrs Hov
Tyresvingen var värdar för "Tyrebuggen" med finaltävlingar i distriktscupen för Skåne/Halland. 50-tal deltagare i 13 olika föreningar deltog med tävlanden. Tyresvingen är en gammaldansförening med ca 200 medlemmar i åldern 7-89 år. De dansar i Finja Bygdegård och dansarna kommer från Tyringe med omnejd.
Mer info om Tyresvingen hittar du på www.tyresvingen.se
Bilder från dagens tävlings finns på deras Facebooksida www.facebook.com/Tyresvingen
2016 01 16


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Kollingedammarna vid Korsvirkeshuset och trädet till höger vid Kurhotellets damm.
2016 01 14


Brobyggarna i Tyringe
Brobyggarna står nu i startgroparna för att öppna upp deras verksamhet. De har fått låna Scoutstugan och där kommer de att ha öppet två dagar i veckan till att börja med. Måndagar 12-16 och torsdagar 10-14. De behöver hjälp med frivilliga som kan tänka sig att ställa upp och bemanna Scoutstugan tillsammans med dem. De behöver också hjälp med material som t ex papper, målarfärger, ingredienser till bakning, sytråd, symaskiner och gamla datorer. Brobyggarna startades förra året av Emma Ljungbeck, Anna Ljungbeck, Camilla Edqvist och Monica Österström. För mer info kontakta Brobyggarna på Brobyggarna1234@outlook.com
En sammanfattad verksamhets beskrivning tagit från deras Facebook sida:
"Brobyggarna i Tyringe ska vara en mötesplats öppen för alla i Tyringe med omnejd. Hit ska man kunna komma för att träffas, baka, hantverka, titta på film eller bara öva språk. För de nyanlända vill vi att detta ska vara en tillflykt för att komma ut från boendena. För att träffas, bygga broar och med Tyringebornas hjälp, börja sin långa väg in i vårt samhälle."
2016 01 12


Tyringe skyttegille - Luftgevärsskytte
A alla måndagar t.o.m. den 30 maj, ej under påsk. Välkomna till Hemvärnsgården i Tyringe kl 16-18
2016 01 11


GÖR SKILLNAD i Tyringe med omnejd!
Vill du skänka kläder till flyktingförläggningnarna här i Tyringe? "Botikken" finns i brandstationens källare (in på gården) för inlämning av kläder och är öppen på tisdagar kl 16-18. De öppnar nu den 12 januari. Alda (0733999512) och Maggan (0736890601) är ansvariga.
2016 01 11


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Vernissagekväll med Tyringe Fotoklubb
Tyringe Fotoklubb invigde sin årliga utställning med en Vernissagekväll på Tyringe Bibliotek. Från kl. 18.30 var det mingel och det bjöds på lite dricka och tilltugg. Vid 19 tiden startades visning av bildspel på storbildsskärm, 15 st bildspel på ca 3 min var. Bilderna som visades var bl. a. naturbilder från olika länder, djurbilder, barnbilder, kändisbilder. Utställningen finns på plats till den 27:e januari. 22 fotografer ställer ut sina alster.
12 bilder fins att se här!
2016 01 05
Bert Wilnerzon


POETISK INLEDNING AV MUSEIÅRET 2016
Knegarna på Tyringe Museum skyggar inte för de så kallade ytterligheterna! I februari bjuds på revyföreställning i ”buskisgenren”. Årets första arrangemang, torsdagen den 21 januari klockan 19 vigs åt poesin. Gunnel Ericsson med sin behagliga röst och sin välklingande gitarr ger publiken ”Ord och några visor”. Gunnel har genom sitt mångåriga medlemskap i Visans Vänner delat med sig av sina lågmälda dikter och visor på bland annat Hässelby slott och Mosebacke i Stockholm samt flera pensionärsföreningar. I Tyringe hade hon för några år sedan en uppskattad helkväll med Nils Ferlins dikter och sånger. Vilken eller vilka svenska poeter hon kommer att sätta fokus på den 21 januari håller hon tills vidare för sig själv.
2016 01 04
Göthe PerssonÄldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar