Tyringenyheter 2015
Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Foto Bert Wilnerzon (arkiv)
Ishockey - Tyringe är klart för division ett!
1207 åskådare på Tyrs Hov när Tyringe vann i söndags över Olofström med 2 - 1, i säsongens sista hemmamatch. I onsdags, säsongens sista match, vann Tyringe över Hanhals på bortaplan med 4-6. Tyringe blev tvåa med 22 poäng och Mörrum etta, också med 22 poäng, men som hade bättre målskillnad på straffar.
Stort grattis till Tyringe Hockey!!
2015 03 26


”Skolplanscher och YouTube. Bibelberättelser blir synliga på ont och gott”
Onsdagen den 25 mars kl 19.00 , Tyringe Skolplanscher från Tyringe skolmuseum ställdes ut i Kyrkans hus under onsdagen. Det visades exempel från YouTube och filmer. Det blev en del reflektioner kring vad dessa bilder gör med oss. Internationella gruppen serverade fikat och sålde hembakat bröd och marmelad. Alla inkomster gick oavkortat till Svenska kyrkans internationella arbete.
Bert Wilnerzon
2015 03 26


Torsjö Live blir nu en 2-dagars festival!
Headliners: Earth Wind & Fire på fredagen 26/6 och Ulf Lundell lördagen 27/6.
Mer info här!
2015 03 23


Foto Bert Wilnerzon
Tyringerundan 2015 - Orientering
435 stycken anmälda från 56 olika föreningar/klubbar var med i årets Tyringerundan som Orienteringsklubben i Tyringe arrangerades under lördagen. Start vid utsikten kl 10.00 och mål vid gräplanen vid Tyrs Hov. Banorna fans utspridda från Radiumkällanområdet till skogen vid utsikten. Lunds Orienteringsklubben var den som hade flest tävlande medlemmar, 46 stycken tätt följd av Skåneslättens Orienteringslöpare med 45 stycken.
Bilder, tryck här!
Resultatlista här!
Bert Wilnerzon
2015 03 21


Foto Göthe Persson BILDER FRÅN ”DÖDENS FÄLT” FASCINERADE PÅ MUSEET
Yngve Nilssons kåseri och foton från sina resor i Laos och Kambodja fängslade publiken. Han berättade initierat om stämningen i Vientiane i Laos då han 1979-80 deltog i ett återuppbyggnadsprojekt där. Han kom in på besöket på flera av de minnesplatser som ordnats med kvarlevor från de otroligt ohyggliga förhållanden, misshandel och kallblodiga avrättningar som Röda Khmererna gjorde till sitt politiska styresskick och som resulterade i ett folkmord. Blandat med reseskildringens vackra foton och berättelser blev kvällen sammantaget upplevelsefylld.
Göthe Persson
2015 03 21Musik i Finja kyrka.
"Maria i ord och ton" heter Musikgudstjänsten som Finja Kyrka håller nu på söndag 22 mars klockan 18.00. Annika Fransson sjunger och Barbro Daun Schelin spelar piano. Lars-Ivar Ericson håller i andakten.
Mer info här!
Barbro Daun Schelin
2015 03 20Foto Göthe Persson LEDARSKAP, GLÄDJE OCH VÄNSKAP!
Arrangörerna uppskattade att så många kom och lyssnade på ”ledarskap genom SAMS”. Susanne Pettersson, ledarskaps- och förändringsaktiv inom i första hand idrottsrörelsen var fantastisk i sitt engagemang. Hon fick med bara några skämtsamma ord och tystnad alla 65 i bänkarna att resonera om "svåra" saker, räcka upp händerna som svar på ganska "intima" frågor, och reagera på hennes påståenden om ledarskap. De övriga tjejerna i SAMS, Stina, Anna och Marija gav i sin tur inblick i sina erfarenheter som chefer och ledare i olika positioner.
Totalt gav förmiddagen på Tyringe Museum en nyanserad bild av ledarskap på olika nivåer, både inom arbetslivet, idrotten och föreningslivet. Det blev en minnesvärd lördag med många tänkvärda slutsatser. Att de fyra tjejerna trivdes med varandra och publiken rådde det inget tvivel om. Timmarna formade de till en möjligheten att ge tillbaka för en lycklig uppväxttid i Tyringe. Det kunde bland annat ses i deras lysande engagerade ögon och framställningarnas kombination av humor och saklighet.
Göthe Persson
2015 03 14Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Verktygsdammarna fredag den 13:e mars.Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Nya Förskolan i Tyringe
Förskolan har börjat byggas nu på tomten där Stenbockens fritidshem och ridhuset fanns. Avsikten är att bygga en förskola för upp till 105 barn. Den ska ersätta tillfälliga lokaler, mindre förskolenheter samt även ge en viss kapacitetsökning. Förskolan i Tyringe väntas vara klar under våren 2016.
Bert Wilnerzon
2015 03 09


Foto Bert Wilnerzon
Soluppgång söndag 8 mars”GLÄDJE OCH VÄNSKAP I LEDARSKAPET”
Alla medelålders Tyringebor med idrottsintresse har säkert minnen av Susanne Pettersson, ”LP Sporthandlarns” dotter. Susanne som själv varit elitidrottare har spenderat 5 år i New York innan hon flyttade tillbaka till Sverige och blev landslagstränare inom tennisen. Susanne agerar som konsult inom näringslivet, offentliga sektorn och idrotten och hon är en av Skandinaviens ledande konsulter inom förändringsarbete. Susanne är författare till succé­böckerna ”Leda med förtroende”, “Ta fram kraften inom dig”, “Bryt ihop och kom igen”, ”Dra åt samma håll” och kommer i september ut med sin nya bok ”Presentera och Briljera”.
Susanne kommer till en frukostträff på Tyringe Museum lördagen den 14 mars kl 10 tillsammans med tre vänner från ungdomsåren i gruppen ”SAMS”, en fyndig förkortning som direkt pekar på det mångåriga kamratskapet och presenterar gruppen genom begynnelsebokstäverna i medlemmarnas förnamn. Utöver Susanne består SAMS av ”Tvillingarna Friberg” d v s Stina Trimark, arbetschef inom byggsektorn och Anna Olsson, lärare samt Marija Kogler Johnsson, lärare och ägare till privat förskola. Tillsammans har gruppen stora erfarenheter av chefskap på olika nivåer och ledarskap i olika organisationer och sammanhang.
Vänskap och glädje är ett genomgående tema då SAMS träffas, bland annat på tennisbanan i Tyringe. Utan att avslöja damernas ålder har vänskapen och deras träffar varat i 25 – 30 år.
Under förmiddagen på museet kommer allvar och sanningar om ledarskap/chefskap att varvas med glädje och skratt runt upplevelser under uppväxten i Tyringe.
Göthe Persson
2015 03 06


Pressfoto Sara Granér "Möte med konstnär" Sara Granér.
Under mars månad är det Sara Granér som ställer ut på Tyringe bibliotek. Hon kommer onsdag den 11 mars kl 19.00 och efter konstföreningens årsmöte pratar hon om sitt konstnärskap.
Sara Granér är en svensk serieskapare och satirtecknare. Hon arbetar med samhällssatir, i regel med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.
Granérs korta serier och enrutesteckningar har publicerats i bland andra Dagens Nyheter.
Hon har medverkat i utställningar i bland annat Rom och Tokyo och haft separatutställning på Kulturhuset i Stockholm. 2010 tilldelades Sara Granér EWK-priset. Vid Bokmässan 2013 fick Granér motta Adamsonstatyetten, där Svenska Serieakademins motivering löd:
” Sara Granér är en egensinnnig artist. Framför allt får hon priset för att hon håller ögon och öron öppna för språkets möjligheter. Hennes språkliga eskapader är ofta lika svart, absurda, bisarra och stilsäkert tramsiga som hennes tecknade djur/människogestalter. „ — Svenska Serieakademin[8] Foto Bert Wilnerzon
2013 tilldelades hon Region Skånes kulturpris. Mer info hitta du här !
Bert Wilnerzon
2015 03 04
Foto Bert WilnerzonREVYNOSTALGI PÅ MUSEET
Även en nyårsrevy kan bli museiföremål! Möjligheten att återuppleva 1987 års LIONS-revy lockade drygt 100 Tyringebor. Med hjälp av Christer Glader och många av det dåtida revygänget samt en entusiastisk publik blev eftermiddagen den 2 mars en minnesrik och skrattfylld nostalgitripp. Christer var år 1987, och under tre ytterligare revyer som LIONS uppförde, den meste kuplett- och sångnummerskrivaren. Han gav bakgrund till de olika numren och sjöng, solo eller tillsammans med publiken, de flesta numren ur ett häfte som utgjorde dokumentation av revyn. ”Doktorn” framförde en sällan sjungen, vemodig fortsättning på ”Ornens sång”. Det gjorde han på ett så känsligt och engagerat sätt att publiken förstummades.
Arbetet med dokumentationen och tryckningen av häftet har för Museiknegarna blivit möjligt genom ett bidrag från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse. Om motsvarande noggranna dokumentation av de tre ytterligare revyerna, 1990,-93 och -96 återstår att se.
Göthe Persson
2015 03 03Medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse?
Är din förening/ditt företag intresserad av medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse? Vill du veta hur ni kan ansöka? Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bjuder in till informationsmöte vid två tillfällen i vår. Tisdagen den 3:e mars kl 18.00 och lördagen den 7:e mars kl 10.30 på Sparbanken Skåne i Tyringe, ingång från Torggatan. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!
Susanne H. Bengtsson


Tyringe klara för kvalserien mot division 1
Tyringe segrade i de andra mötet i PlayOff-2 mot Kungsälv på bortaplan med 7-3. Första omgången i kvalserien mot Division 1 på hemmaplan spelas den 4 mars mot Mörrum.
Mer info på tsos.com
Bert Wilnerzon
2015 02 25


Juniorträning/bouleskola
Boulegetingarna startar en juniorträning/bouleskola för barn och ungdomar. Är du intresserad och vill prova på kom på onsdagar 14:00 – 17:00 i Boulehallen. Alla ungdomar från 6 år hälsas välkomna!
Mer info på www.boulegetingarna.se
Bert Wilnerzon
2015 02 23


Barn- och ungdomsaktiviteter under sportlovet!
Flera aktiviteter ordnades under sportlovet i Tyringe, bl. a. Mini-orientering med Ok Tyringe, boule för nybörjare, Armbandsworkshop på Tyringe Bibliotek, disco och "prova på" simträning med Tyringe simsällskap, diverse aktiviteter på Tyringe fritidsgård, "Skridskor till Tusen", bowling, allmänt bad i simhallen och "spika fågelholkar" på Tyringe Museum.
Bert Wilnerzon
2015 02 22


MUSEIKNEGARNA OCH BARNEN BYGGDE NYA BOSTÄDER
På museet byggdes fler nya bostäder än vad som gjorts i Tyringe på många, många år! Inte mindre än 30 fågelpar kommer att ha möjlighet att bereda sina barn moderna lägenheter, visserligen bara enrummare men bättre än att leta förgäves!
Att komma till museets verkstad och spika holkar och trycka sina visitkort har blivit en trevlig sportlovsaktivitet. Flera barn kom med mor- eller farföräldrar och då får en rundvandring på museet under sakkunnig ledning en speciell dimension.
2015 02 21
Göthe PerssonInnebandy och Ishockey - Superlördag idag på Tyrs Hov.
Innebandy - Damerna mot toppen om en kvalplats och Herrarna säkrade en kvalplats.
Innebandy: Röke - Häljarp 10-3 (Damer Div 2 Skåne)
Innebandy: Röke - Vöikers 8-3 (Herrar Div 1 Södra Götaland) www.rokeibk.se
Ishockey: Tyringe - Kungälv 4-2 (PlayOff 2, AllTvåan Södra) www.tsos.com
Bert Wilnerzon
2015 02 21


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringes Järnvägsstation
Bilden är tagen tisdag den 17 februari ca kl. 12.00
Störningar idag (18/02) i tågtrafiken mellan Hässleholm och Tyringe p.g.a. en nedriven kontaktledning.
Bert Wilnerzon
2015 02 18


LEIF LILJA DROG FULLT HUS!

Att den unika visningen av filmen ”Dödsryttarens Dröm” skulle vara publikdragande stod klart för arrangörerna, Tyringe Museiknegare. När denna visning dessutom kombinerades med Leifs personliga berättelse om Berne Kentons Motorcirkus var succén given. Hans berättelse om hur han kom upp på motorcykeln och turnerade Norden runt, snurrande tusentals varv i velodromen drog ned otaliga skrattsalvor. Leif är i sina berättelser liksom i sina målningar väldigt expressiv, färgstark och ödmjuk vilket gör honom uppskattad.

Efter en mingel- och kaffepaus, lite trångt men gemytligt, då flera av de uppträdande i Berne Kentons ”motorcirkusstall” och filmens skapare Catharina Kåberg, fick svara på frågor började kvällens huvudnummer, filmen om hur Leif genom helt osannolika tillfälligheter efter 40 år åter blev ägare till ”tunnan”! En del tekniska småsvårigheter innebar att starten drog ut lite på tiden, oavsiktliga reklamavbrott skapade en familjär och trevligt förlåtande stämning.

De tre monitorer som monterats och visade samma bild som på ”bioduken” bidrog till att alla de 150 närvarande kunde följa den intressanta och vackra filmen om uppbyggnaden från ett billass virke våren 2012 till en premiärföreställning eftersommaren 2014, ”Dödsryttarens Dröm” blev verklighet!
2015 02 14
Göthe Persson”MUSEIAKTIVITETER” UNDER SPORTLOVET
Alla skollediga kanske inte drar till fjälls utan blir kvar på hemorten. Tyringe Museum erbjuder då flera aktiviteter som kan utövas på förmiddagarna. Måndagen den 16 och torsdagen den 19 kan man spika fågelholkar, trycka eget visitkort på en tryckpress, uppträda/sjunga och dansa/showa på scenen med mikroner och filmning. Varm choklad med vispgrädde samt bullar erbjuds liksom kaffe med dopp till medföljande föräldrar.
2015 02 09
Göthe PerssonSerieseger - Tyringe SSos
Tyringe vann bortamatchen med 4-2 mot Hanhals och därmed är seriesegrare i AllTvåan Södra. Nästa lördag kommer dem att spela deras första playoffmatch. Stort grattis till hockeykillarna och deras tränare Magnus Rahm och givetvis supportrarna.
2015 02 12
Bert Wilnerzon


LEIF LILJAS BILDER PÅ MUSEET
I tisdags den 10 februari, två dagar innan den unika filmvisningen om nybygget av velodromen/tunnan och nystarten av Berne Kentons Motorcirkus hängde Leif med hjälp av konstnärsvännen Jan Olsson sina expressiva målningar i serveringsdelen av museet. Leifs uttrycksfulla bilder strålar av respektlöshet, glädje och fantasier. Leif avstår från att binda betraktaren genom att inte ge bilderna något namn. Hans självklara uppfattning är att varje gång man tar sig tid att närmare skärskåda målningarna får man olika upplevelser. Målningarna är i sina detaljer ögonblicksbilder i Leifs bildvärld och naivistiska fantasi. Utställningen är väl värd ett besök och kommer att hänga kvar på museet till efter påskhelgen.
2015 02 11
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Skolmuseum
En mellanstadieklass från Tyringe Skola på besök i Tyringe Skolmuseum. Bilden är tagen för kommande broschyr som skolmuseet kommer att tryckas så småningom.
Fler bilder från Skolmuseum här!
Bert Wilnerzon
2015 02 07


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Páll Sólnes utställning på biblioteket
Under februari månad har Tyringe Konstförening en utställning av Páll Sólnes på Tyringe Bibliotek.
Mer info om Páll Sólnes hitta ni här!
Bert Wilnerzon
2015 02 05


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey - Tyringe kvar i serieledning i Alltvåan.
1303 personer kom för att se söndagens hemmamatch där Tyringe besegrade Borås med 3-1. Det blev inte lika många mål som i deras senaste träff när Tyringe vann i Borås med 11-1. Målskyttar var Lukas Björnsson 2 och Joel Persson.
Några bilder från matchen finns att se här!
Bert Wilnerzon
2015 02 02


Foto Göthe Persson, Tyringe EN OFÖRGLÖMLIG EFTERMIDDAG MED ”GRUS I DOJJAN”
Januari månad fick ett trevligt slut genom en högklassig underhållning av ett toppengäng. Deras speciella sound, den blandade repertoaren, Kruttes presentationer, spelglädjen och sättet att få publiken engagerad gjorde att den till 120 personer uppgående publiken fick en upplevelse utöver det vanliga.
Göthe Persson
2015 02 02Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Bäcken vid Hästhagen
Bäcken vid Hästhagen är nu rensad och nytt rör lagt vid ingången till "vattentunneln" som går under järnvägen.
2015 01 31


Välkommen till konstnärsmöte på Tyringe Bibliotek 2/2 kl 19.00!
Möt och lyssna till februari månads spännande konstnär Páll Sólnes berätta om sin konst. Tyringe Konstförenings utställning av hans oljor visas 2/2 - 26/2 (under Bibliotekets öppettider).
VÄLKOMNA!
2015 01 30
Lotta Persson


Luftgevärsskjutning
Ni barn (sex år ock uppåt) och ungdomar som är intresserade att skjuta luftgevär. Kom till hemvärnsgården i Tyringe måndagar mellan 16.00 - 18.00. Anmälning mellan 16.00 -17.00. Undrar ni något ring Harald 070-5557684
2015 01 29


Badpriserna - Tyringe Simhall
Förra året klubbades, i fritidsnämnden, förslaget om sänkta priser i alla kommunens simhallar från och med januari 2015. Som ett exempel så kostade ett 50 kort 1500 kr innan och nu kostar den 900 kr. Bilden är från en simtävling för något år tillbaka.
Se prislistan
Bert Wilnerzon
2015 01 27


Foto Göthe Persson, Tyringe INTRESSANT SKILDRING OM ”NÄS-BRODIN”
Marianne Thorsted har gjort ett stort forskningsarbete runt Tviggesjöborna i Farstorp under början och mitten av 1800-talet. Hennes arbete resulterade i att hon skrev boken om släktens villkor och levnadsförhållanden. Det Marianne berättade om detta på Tyringe museum torsdagen den 22 januari gällde med all säkerhet även för den ej besuttna (underklassen) i övriga Göinge härader. Att få en liten inblick i hur det vi nu betraktar som självklarheter avseende skola, vård och omsorg var organiserat så nära i tiden som för tre-fyra generationer sedan var tankeväckande.
Göthe Persson
2015 01 23Foto Bert Wilnerzon
Åparken kl 17.00 den 19 januariFoto Göthe Persson, Tyringe GRANARNA BORTA PÅ MUSEET
Nu är vi förbi tjugondag Knut och museet har ”officiellt” öppnat för vårterminen måndagar och torsdagar klockan 9-12. Årets första arrangemang blev en gammaldags julgransplundring med drygt 60 förskolebarn och deras lärare/pedagoger. Knegarna hade lite svårt att bestämma sig för om ”plundring” är ett ord att lära små barn. Kanske hör det dåtiden till? Förslaget kom upp om att säga ”granstrippning” – det kanske inte är bättre det? Förslag till ett nytt, till nutiden anpassat och för framtiden användbart ord mottages gärna! Den långdans som leddes av tomten och till musik av AlfOttos , barnens sånger och skratt ekade genom lokalen. Saften och glassen som sedan serverades fick en strykande åtgång. Som klassisk avslutning satt tomten på scenen och delade ut godispåsar.
Göthe Persson
2014 12 19FOLKETS PARK – STENSÄTER 100 ÅR
Det är nu hundra år sedan Folkets Park i Tyringe som nöjesställe började frekventeras, festerna tog fart, brottarna tog sina nappatag och revyerna gladde publiken. Verksamheten upphörde i och med branden vid jultid 1958. Sista ”nostalgidansen”, uppmärksammad bland annat i Sydnytt var i juli 2012. Nu får betongmosaikbanan åldras vidare i fred.
Läs mer här!
Göthe Persson
2015 01 15


Jessica Karlsson Jessica Karlsson uttagen till Europamästerskapen i Boule
Förbundskapten Albin Plantin har tagit ut Jessica Karlsson från Boulegetingarna i Tyringe (U23) för att vara med i laget som får representera Sverige vid Europamästerskapen som spelas den 13-15 mars i Spanien, Santander.
Mer info kring uttagningen
boulegetingarna.se
2015 01 14Tyringegymnasterna
Vi kör igång med gympan Mån 12/1 kl 18.30 på Tyringe skolas gymnastiksal. Vi kör sedan alla Mån och Tors 18.30-19.30 alla är välkomna damer, herrar killar o tjejer pris 250 kr per termin. Ledare är Agge Emmah och Tanja.


Glada Geten Gårdsmejeri
Foto Glada Geten Gårdsmejeri
Här lämnar Lions i Tyringe en släp med julgranar som samlades in under söndagen i Tyringe. På bilden ses fr. v. "Lacke" Hall, Steneric Svensson och Bengt Persson.
Bilden är tagen av Glada Geten Gårdsmejeri i Lilla Oberöd.
2015 01 12
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Fotoklubb visade bilder Fotoutställning och vernissage
Ca 40 personer kom till biblioteket för att se på Tyringe Fotoklubbs fotoutställning och vernissage. Det visades 14 stycken bildspel med bl. a. bilder från Sydafrika, Grekland, Norge och Sverige. Det bjöds också på dricka och tilltugg. Utställningen finns på biblioteket ända fram till den 28:e januari.
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon
Stefan Zablocki, överlevare från Auschwitz
Mer än 70 personer kom för att lyssna på Stefan Zablocki i Tyringe skolans aula den 7 januari. Stefan Zablocki, född den 4 mars 1930 i Lodz, Polen, är en Judisk Förintelseöverlevare från andra världskriget. Han internerades i koncentrationslägret Auschwitz sommaren 1944. Förflyttades efter en tid via Neuengamme till den tyska staden Braunschweig då fadern valdes ut att arbeta vid en lastbilsfabrik. Evakuerades via Ravensbrück vid slutet av andra världskriget. Befriades i Wöbbelin och kom efter andra världskriget till Sverige och Malmö den 26 juli 1945 där han fick genomgå en desinfektion. Zablocki gömde sig enligt egna uppgifter fyra dagar utan mat i ett vindsutrymme samt i ett avlopp i Auschwitz.
Mer info här!
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey ungdom - Nyårscup på Tyrs Hov Tyringe SOSS Team 07
2015 01 03Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar