Tyringenyheter 2015
Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


LEIF LILJA DROG FULLT HUS!

Att den unika visningen av filmen ”Dödsryttarens Dröm” skulle vara publikdragande stod klart för arrangörerna, Tyringe Museiknegare. När denna visning dessutom kombinerades med Leifs personliga berättelse om Berne Kentons Motorcirkus var succén given. Hans berättelse om hur han kom upp på motorcykeln och turnerade Norden runt, snurrande tusentals varv i velodromen drog ned otaliga skrattsalvor. Leif är i sina berättelser liksom i sina målningar väldigt expressiv, färgstark och ödmjuk vilket gör honom uppskattad.

Efter en mingel- och kaffepaus, lite trångt men gemytligt, då flera av de uppträdande i Berne Kentons ”motorcirkusstall” och filmens skapare Catharina Kåberg, fick svara på frågor började kvällens huvudnummer, filmen om hur Leif genom helt osannolika tillfälligheter efter 40 år åter blev ägare till ”tunnan”! En del tekniska småsvårigheter innebar att starten drog ut lite på tiden, oavsiktliga reklamavbrott skapade en familjär och trevligt förlåtande stämning.

De tre monitorer som monterats och visade samma bild som på ”bioduken” bidrog till att alla de 150 närvarande kunde följa den intressanta och vackra filmen om uppbyggnaden från ett billass virke våren 2012 till en premiärföreställning eftersommaren 2014, ”Dödsryttarens Dröm” blev verklighet!
2015 02 14
Göthe Persson”MUSEIAKTIVITETER” UNDER SPORTLOVET
Alla skollediga kanske inte drar till fjälls utan blir kvar på hemorten. Tyringe Museum erbjuder då flera aktiviteter som kan utövas på förmiddagarna. Måndagen den 16 och torsdagen den 19 kan man spika fågelholkar, trycka eget visitkort på en tryckpress, uppträda/sjunga och dansa/showa på scenen med mikroner och filmning. Varm choklad med vispgrädde samt bullar erbjuds liksom kaffe med dopp till medföljande föräldrar.
2015 02 09
Göthe PerssonSerieseger - Tyringe SSos
Tyringe vann bortamatchen med 4-2 mot Hanhals och därmed är seriesegrare i AllTvåan Södra. Nästa lördag kommer dem att spela deras första playoffmatch. Stort grattis till hockeykillarna och deras tränare Magnus Rahm och givetvis supportrarna.
2015 02 12
Bert Wilnerzon


LEIF LILJAS BILDER PÅ MUSEET
I tisdags den 10 februari, två dagar innan den unika filmvisningen om nybygget av velodromen/tunnan och nystarten av Berne Kentons Motorcirkus hängde Leif med hjälp av konstnärsvännen Jan Olsson sina expressiva målningar i serveringsdelen av museet. Leifs uttrycksfulla bilder strålar av respektlöshet, glädje och fantasier. Leif avstår från att binda betraktaren genom att inte ge bilderna något namn. Hans självklara uppfattning är att varje gång man tar sig tid att närmare skärskåda målningarna får man olika upplevelser. Målningarna är i sina detaljer ögonblicksbilder i Leifs bildvärld och naivistiska fantasi. Utställningen är väl värd ett besök och kommer att hänga kvar på museet till efter påskhelgen.
2015 02 11
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Skolmuseum
En mellanstadieklass från Tyringe Skola på besök i Tyringe Skolmuseum. Bilden är tagen för kommande broschyr som skolmuseet kommer att tryckas så småningom.
Fler bilder från Skolmuseum här!
Bert Wilnerzon
2015 02 07


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Páll Sólnes utställning på biblioteket
Under februari månad har Tyringe Konstförening en utställning av Páll Sólnes på Tyringe Bibliotek.
Mer info om Páll Sólnes hitta ni här!
Bert Wilnerzon
2015 02 05


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey - Tyringe kvar i serieledning i Alltvåan.
1303 personer kom för att se söndagens hemmamatch där Tyringe besegrade Borås med 3-1. Det blev inte lika många mål som i deras senaste träff när Tyringe vann i Borås med 11-1. Målskyttar var Lukas Björnsson 2 och Joel Persson.
Några bilder från matchen finns att se här!
Bert Wilnerzon
2015 02 02


Foto Göthe Persson, Tyringe EN OFÖRGLÖMLIG EFTERMIDDAG MED ”GRUS I DOJJAN”
Januari månad fick ett trevligt slut genom en högklassig underhållning av ett toppengäng. Deras speciella sound, den blandade repertoaren, Kruttes presentationer, spelglädjen och sättet att få publiken engagerad gjorde att den till 120 personer uppgående publiken fick en upplevelse utöver det vanliga.
Göthe Persson
2015 02 02Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Bäcken vid Hästhagen
Bäcken vid Hästhagen är nu rensad och nytt rör lagt vid ingången till "vattentunneln" som går under järnvägen.
2015 01 31


Välkommen till konstnärsmöte på Tyringe Bibliotek 2/2 kl 19.00!
Möt och lyssna till februari månads spännande konstnär Páll Sólnes berätta om sin konst. Tyringe Konstförenings utställning av hans oljor visas 2/2 - 26/2 (under Bibliotekets öppettider).
VÄLKOMNA!
2015 01 30
Lotta Persson


Luftgevärsskjutning
Ni barn (sex år ock uppåt) och ungdomar som är intresserade att skjuta luftgevär. Kom till hemvärnsgården i Tyringe måndagar mellan 16.00 - 18.00. Anmälning mellan 16.00 -17.00. Undrar ni något ring Harald 070-5557684
2015 01 29


Badpriserna - Tyringe Simhall
Förra året klubbades, i fritidsnämnden, förslaget om sänkta priser i alla kommunens simhallar från och med januari 2015. Som ett exempel så kostade ett 50 kort 1500 kr innan och nu kostar den 900 kr. Bilden är från en simtävling för något år tillbaka.
Se prislistan
Bert Wilnerzon
2015 01 27


Foto Göthe Persson, Tyringe INTRESSANT SKILDRING OM ”NÄS-BRODIN”
Marianne Thorsted har gjort ett stort forskningsarbete runt Tviggesjöborna i Farstorp under början och mitten av 1800-talet. Hennes arbete resulterade i att hon skrev boken om släktens villkor och levnadsförhållanden. Det Marianne berättade om detta på Tyringe museum torsdagen den 22 januari gällde med all säkerhet även för den ej besuttna (underklassen) i övriga Göinge härader. Att få en liten inblick i hur det vi nu betraktar som självklarheter avseende skola, vård och omsorg var organiserat så nära i tiden som för tre-fyra generationer sedan var tankeväckande.
Göthe Persson
2015 01 23Foto Bert Wilnerzon
Åparken kl 17.00 den 19 januariFoto Göthe Persson, Tyringe GRANARNA BORTA PÅ MUSEET
Nu är vi förbi tjugondag Knut och museet har ”officiellt” öppnat för vårterminen måndagar och torsdagar klockan 9-12. Årets första arrangemang blev en gammaldags julgransplundring med drygt 60 förskolebarn och deras lärare/pedagoger. Knegarna hade lite svårt att bestämma sig för om ”plundring” är ett ord att lära små barn. Kanske hör det dåtiden till? Förslaget kom upp om att säga ”granstrippning” – det kanske inte är bättre det? Förslag till ett nytt, till nutiden anpassat och för framtiden användbart ord mottages gärna! Den långdans som leddes av tomten och till musik av AlfOttos , barnens sånger och skratt ekade genom lokalen. Saften och glassen som sedan serverades fick en strykande åtgång. Som klassisk avslutning satt tomten på scenen och delade ut godispåsar.
Göthe Persson
2014 12 19FOLKETS PARK – STENSÄTER 100 ÅR
Det är nu hundra år sedan Folkets Park i Tyringe som nöjesställe började frekventeras, festerna tog fart, brottarna tog sina nappatag och revyerna gladde publiken. Verksamheten upphörde i och med branden vid jultid 1958. Sista ”nostalgidansen”, uppmärksammad bland annat i Sydnytt var i juli 2012. Nu får betongmosaikbanan åldras vidare i fred.
Läs mer här!
Göthe Persson
2015 01 15


Jessica Karlsson Jessica Karlsson uttagen till Europamästerskapen i Boule
Förbundskapten Albin Plantin har tagit ut Jessica Karlsson från Boulegetingarna i Tyringe (U23) för att vara med i laget som får representera Sverige vid Europamästerskapen som spelas den 13-15 mars i Spanien, Santander.
Mer info kring uttagningen
boulegetingarna.se
2015 01 14Tyringegymnasterna
Vi kör igång med gympan Mån 12/1 kl 18.30 på Tyringe skolas gymnastiksal. Vi kör sedan alla Mån och Tors 18.30-19.30 alla är välkomna damer, herrar killar o tjejer pris 250 kr per termin. Ledare är Agge Emmah och Tanja.


Glada Geten Gårdsmejeri
Foto Glada Geten Gårdsmejeri
Här lämnar Lions i Tyringe en släp med julgranar som samlades in under söndagen i Tyringe. På bilden ses fr. v. "Lacke" Hall, Steneric Svensson och Bengt Persson.
Bilden är tagen av Glada Geten Gårdsmejeri i Lilla Oberöd.
2015 01 12
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Fotoklubb visade bilder Fotoutställning och vernissage
Ca 40 personer kom till biblioteket för att se på Tyringe Fotoklubbs fotoutställning och vernissage. Det visades 14 stycken bildspel med bl. a. bilder från Sydafrika, Grekland, Norge och Sverige. Det bjöds också på dricka och tilltugg. Utställningen finns på biblioteket ända fram till den 28:e januari.
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon
Stefan Zablocki, överlevare från Auschwitz
Mer än 70 personer kom för att lyssna på Stefan Zablocki i Tyringe skolans aula den 7 januari. Stefan Zablocki, född den 4 mars 1930 i Lodz, Polen, är en Judisk Förintelseöverlevare från andra världskriget. Han internerades i koncentrationslägret Auschwitz sommaren 1944. Förflyttades efter en tid via Neuengamme till den tyska staden Braunschweig då fadern valdes ut att arbeta vid en lastbilsfabrik. Evakuerades via Ravensbrück vid slutet av andra världskriget. Befriades i Wöbbelin och kom efter andra världskriget till Sverige och Malmö den 26 juli 1945 där han fick genomgå en desinfektion. Zablocki gömde sig enligt egna uppgifter fyra dagar utan mat i ett vindsutrymme samt i ett avlopp i Auschwitz.
Mer info här!
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey ungdom - Nyårscup på Tyrs Hov Tyringe SOSS Team 07
2015 01 03Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar