Tyringenyheter
Äldre nyheter från 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Fotbollspremiär
Nu är fotbollssäsongen igång och i söndags hade Tyringe IF Dammer (Div 3 NÖ) fotbollspremiär på Tyrs Hage där de möte Bjärnums GoIF. Resultat blev 0x6.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Simtävling
Tyringe Simsällskap hade under helgen "Sparbanken 1926" Simtävling där flera klubbar var med och tävlade. Viktor Christiansson, från Tyringe Simsällskap, hade bästa tiden (12.56) i Gren 2, 25m Fjärilsim Herrar. Clara Aronsson, också från Tyringe Simsällskap, hade bästa tiden (32.01) i Gren 3, 50m Frisim Damer.
Hela listan med alla resultat och tider kan ni se här.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Isshow på Tyrs Hov
Under helgen som gick hade Tyringe Konståkningssällskap (TKS) sin årliga isshow. Årets tema var ”En resa genom tid och rum”. Ca 100 konståkare var med i föreställningen. Huvudtränarna för Isshowen är Karin Wendel och Kitti Jónás. Under mer än 30 år har Tyringe Konståkningssällskap arrangerat en isshow i Tyrs Hov som avslutning på säsongen.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Fiskepremiären
Drygt 80 personer kom till fiskepremiären vid Verktygsdammarna för att fiska. De flesta fick upp minst en fisk, flera stycken som fick tre stycken.
Bilden till höger - Roger Wehnor och sin son.
43 bilder finns att titta på här. Bilderna får kopieras för privat bruk.
Film från Fiskepremiären 2012 finns att se här för er som inte har sett det innan eller vill titta igen.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 12


Tyringekalender är nu färdigtryckt!
Evenemangskalendern som Turist och marknadsföringsgruppen i Tyringe Byalag gjort är nu klar. Brottarklubben fick ansvaret att dela ut till alla hushåll i byn innan påsk.
2014 04 12


Det händer mycket under helgen!
Isshow på fredag, lördag och söndag. På lördag kl 08.00 så är det Fiskepremiären vid Verktygsdammarna. Simtävling också på lördag också kl 08.00 och på söndag så är det Fotbollspremiär för dammerna i Tyringe IF kl 13.00 på Tyrs Hage.
2014 04 11


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Påskträdet på plats!
För åttonde året i rad har barnen från Montessoriförskolan Solen pyntat påskträdet vid torget. 2006 startade Lions denna tradition tillsammans med Montissoribarnen. Lions har satt ut ca 130 stycken påskris runt om i byn.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 11


Jag saknar en sportsaktivitet!
Jag är nytillflyttad till Tyringe och jag saknar en sportsaktivitet för alla sportsinteresserad m/k i åldern 40-65 som är en sort fitness utomhus i naturen. Då jag bodde i Köpenhamn hittades en förening som fortfarende eksisterer man kan läsa om den på www.famfit.dk. Jag vill höra om dar är intresse för detta i Tyringe, jag vet att där finns något liknade i Hässleholm hassleholmfreeflow.se. Men jag tänkte att alla motionister kunna deltag utan ambitioner och mål.
Många hälsningar
Pia Gøthgen
pia.goethgen@gmail.com
2014 04 05


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Multihallen får byggas!
Kommunalråden har kommit överens, enligt ett pressmedellande, att Multihallen får byggas vid Tyrs Hov enligt Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelsens önskan. Ambitionen är att multihallen och den nya förskolan ska kunna få plats inom Tyrs Hovs område. Kommunens tjänstemän får i uppdrag att lösa denna uppgift.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 03


Foto Karl Ero, Tyringe Foto Karl Ero, Tyringe
Karl Eros nya bil har anlänt.
Den nya bilen har anlänt nu. Under 2014 kommer Karl Ero att genomföra sin första fulla säsong i en formelbil med vingar i klassen Formel Renault 1.6 i den Svenska serien samt i NEZ (North European Zone) men även gästspel på den historiska banan Spa-Franchorchamps redan i maj. Teamet han ska köra för heter Trackstar Racing med Åke Jansson som teamboss. Säsongen drar igång på riktigt redan på fredag då han ska upp till teamets bas på Mantorp Park för att gjuta en formanpassad stol. Första träningen sker den 8 april på Gelleråsen i Karlskoga och där blir också premiären i den svenska serien den 3-4 maj.
Tryck här för att se på en liten kort film
Foto Karl Ero
Text Bert Wilnerzon
2014 03 31

Dansföreställning den 11 maj på Tyrs Hov
Josefine Randau, danslärare inom Showdans på Tyrs Hov för barn mellan 6-15 år gamla, ska ha en dansföreställning i idrottshallen på Tyrs Hov 11/5 kl 14.00. Det är 3 olika dansgrupper och årets temat är "Schlager".
Mer info här ... Affisch!
Bert Wilnerzon
2014 03 28

Arstisterna klara för sommarens Åparkskvällar
10 juli: Sten & Stanley med Sten och Ebbe Nilsson
17 juli: Lasse Sigfridsson (känd från Lasse Stefans) och sonen Emil Sigfridsson.
24 juli:Glenn Borgkvist känd från (Branstad city släckers) och Dragspelaren Stefan Persson
31 juli: Ingemar Nordström och Dr Gladers sextett
Krister Wrambjer, www.cafe21.se
2014 03 28


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Tyringe Byalags Årsmöte
Ca 80 personer kom till byalagets årsmöte som hölls på muséets lokaler den 26 mars. Hela styrelsen blev omvald förutom Jimmy Håkansson som valt att sluta. Ann-Helen Larsson valdes in istället. Ordförande Jan Göransson berättade och visade en lista med olika projekt som byalaget håller på att jobba med. En av dessa var bl. a. kvarteret Åldermannen där kommunen lagt ut en markanvisningstävling där byggherrar får konkurrerar med anbud. Anbuden ska vara klara senast den 30 maj i år. Det bjöds på kaffe/te och gifflar i pausen och efter den berättade Per Fredholm om Fredholms vingård i Mjölkalånga.
Mer får ni läsa snart när årsmötesprotokollet blir klar.
Ni som frågade efter receptet på "Ost o skinkgifflar" kan trycka här .
Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
2014 03 27Trim-Naturpasset - OK Tyringe.
Nu är det dags för Trim-Naturpasset igen. Våren är i antågande och vitsipporna blommar. Årets Trim går söder om Tyringe, i direkt anslutning till samhället. Paket kan köpas i Tyringes kiosker och på Sparbanken 1826, de kostar endast 50 kronor. Mer information finns i paketen. Arrangemanget pågår fram tom 4 maj.
OK Tyringe
Karin Persson
2014 03 25


VILKEN FÖRENING VAR DU MEDLEM I?
Minnesgoda Tyringebors sista terminsträff är måndagen den 7 april med start 13 30. Då kommer förteckningen över de föreningar som verkat och verkar i Tyringe under de senaste hundra åren. Förteckningen är resultatet av flera terminers samtal, historieberättande samt studier av tidningsurklipp och foton. Avsikten från ”museiknegarna” är att under träffen få kvarstående ”vita fläckar” identifierade samt namn och årtal verifierade. Museets framgång bygger på informationsutbyte – denna träff skall förhoppningsvis inte enbart bli en redovisning. Alla som kommer har något att bidra med och är värda att lyssnas till! Flera av de med god inblick i föreningarnas bildande och första tid kommer att berätta om hur det gick till vid bildandet och föreningarnas utveckling, bland annat runt SK 69, PRO, kyrkornas framväxt. Ta gärna med egna kort från föreningslivet. Därutöver är träffen ett bra tillfälle att visa upp de villafoton som efterlystes förra ”minnesgodaträffen”.
För att visa på bredden av föreningar under 1900-talet kommer Lennart Frost att visa delar av sin omfattande samling av nålar från klubbar inom Hässleholms kommun. Att få se och ta del av denna samling är en attraktion i sig.
Tyringe Museum
Göthe Persson
2014 03 25


Dags att börja anmäla sig till Talangjakten
Tyringedagarna kommer att vara under sista veckan i maj och redan nu kan du, som vill vara med i årets Talangjakt, börja anmäla dig till Ida från Partyfabriken. Bilden är från förra årets Talangjakt.
Bert Wilnerzon


Konstrundan Skåne Sydväst - Tyringe Konstförening
Hässleholms konstförening erbjuder Tyringe Konstföreningsmedlemmar att åka med.
Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening
Lotta Persson


Foto Lotta Persson, Tyringe Årets Europaforum invigdes på Kurhotellet i Tyringe.
För första gången lämnade Europaforum Hässleholm och premiären hölls i stället i Kurhotellet. Årets tema är Österrike och vägval Europa och först ut var Kjell-Albin Abrahamsson, korrespondent, författare och krönikör i Norra Skåne. Årets Europaforum fortsätter i Hässleholm t.o.m. den 27 mars.
Bild 1 - Alliance Quartet från Wien
Bild 2 - Paneldebatt ang."EU, FN och skyldigheten att skydda civila i väpnade konflikter" - med bl a franska ambassadören Jean-Pierre Lacroix och Europaparlamentarikern Olle Schmidt(FP).
Bild 3 - Kurhotellet
www.eu-forum.se
Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
Foto Lotta Persson
2014 03 24Summercamp 2014 i Tyringe.
Jag undrar om er förening är intresserad av att vara med på Summercamp 2014 i Tyringe? Lägret kommer att hållas under antingen 3 eller 4 dagar under midsommarveckan beroende på hur många klubbar som vill vara med. Organisationen för Summercamp Tyringe är redan löst. Är ni intresserade av att visa upp er förening önskar jag svar senast 23 mars. Vi kommer att hålla ett möte 24 mars klockan 18.30 på fritidsgården i Tyringe.
Roger Svensson, Röke IBK
2014 03 20


Historien om Hulda Glans Snövit och de dansande älvorna.
När jag såg Snövit och de sju dvärgarna målad på Stenberget reagerade jag omedelbart – oooh! Tänk om min pappa Kay Glans (1917-2001) kunde blicka ner från sin himmel och se Marianne Johanssons återskapande av hans mors viktigaste konstnärliga insats i livet. Att min pappa skulle bli glad, är jag övertygad om. Hur min farmor skulle reagera är ... Läs mer här
Gay Glans
2014 03 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe "Snövit och det sju dvärgarna" på Stenberget!
Arbetet med att måla "Snövit och det sju dvärjarna" är inte färdigt ännu men pågår då väderleken tillåter. Bilden ovanför är det som kan ses idag, måndag den 17 mars. Det är Tyringe konstnären Marianne Johansson som återskapar det som Hulda Glans målade en gång. Målningarna lyser nu som för ungefär 90 år sedan.
Text och foto Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
2014 03 17Röke IBK - Foto Kennet, Tyringe
Serieseger för Röke IBK
Grattis till Röke Innebandy som nu gick vidare till division 1 efter vinst mot Skurup med 10-6 på Tyrs Hov.
Tyringe.nu, Bert Wilnerzon
Foto Kennet Andersson www.rokeibk.se
2014 03 17


Foto Göthe Persson, Tyringe BESÖKSREKORD PÅ MUSEET!
Arrangemanget på lördagsförmiddagen den 15 mars innebar ett rekord avseende sittande besökare i samlingslokalen, 125 st. Tillströmningen är förstålig då Bo-Göran Svensson och hans syster May-Lis Ljungberg uppträdde tillsammans. Det blev inte enbart sång utan även målande skildringar från uppväxten i Kollinge, området nära Leksaksfabriken och Tyrs hage. Skratten blev många och hjärtliga då Bo-Göran berättade om sina och Ullik Johanssons musikuppträdanden. Hans skildring av ”tävlingen” i Bjärnum, resan dit på moped samt de fantastiska musikinstrumenten näsflöjt, sågar och byxhängslen gjorde att publiken vek sig av skratt.
May-Lis och Bo-Göran blandade berättelserna. En episod var hur May-Lis som fjortonåring kastade om gröt- och äggkokningstider till Sanatoriegästernas frukostar eftersom hon var uppmanats av ledningen att ”se till att gästerna får varierande kost”!
Det sätt på vilket syskonen bjöd på sig själva, varandra och del av kändisar i publiken gjorde att de från början tänkta två timmarna ändå upplevdes som för lite då Bo-Göran efter tre och en halv timme slutligt la ifrån sig plektrumet. Någon form av fortsättning utlovades dock som lite tröst!
Tyringe Museum
Text och bild Göthe Persson
2014 03 17Foto Göthe Persson, Tyringe VÄLBESÖKT VECKA PÅ TYRINGE MUSEUM
Vecka 11 inleddes med ett besöksrekord för Museet. Drygt 80 besökare på ”Minnesgoda”, tidigare var 60 personer på måndagsträffarna rekord. Ämnet var ”Vem bodde var”, en kavalkad med villabilder, ägarlängder och episoder om vissa ägare som profilerade sig. Resultatet av fyra terminers lustfyllt arbete kommer till hösten 2014 att sammanfattas i ett häfte med bilder av villorna nu och då samt ägare under olika perioder. Under 1930-1950-talen fanns över femtio villor i centrala Tyringe som var ”märkta” med namnet på en väl synlig skylt. Denna tradition vill Museet återväcka genom att inbjuda villaägare att få en skylt att sätta upp på det ställe där skylten fanns för 60-70 år sedan.
Utöver villabilderna berättade före detta posttjänstemännen Alvar Nilsson och Jan Erik Nordenrud på ett humoristiskt, initierat och faktaspäckat sätt om postens och brevbäreriets historia och utveckling i Tyringe. Nutidens diskussioner om ”delade arbetspass” hade dessa båda veteraner svårt att förstå. För sextio år sedan var 4 timmars arbetstid under 11 timmars tjänstgöring mer regel än undantag.
Tyringe Museum
Text och bild Göthe Persson
2014 03 17Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Sponsorfest på Café21
Familjen Wrambjers bjöd sponsorerna för sommarens Åparkskvällar på mat och underhållning under fredagskvällen.
2014 03 15


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Järnvägsgatan i Tyringe
2014 03 13


Tyringe Tyringe
Näckrosdammen i Tyringe
2014 03 09


SPF V.Torup-Tyringe har haft februaris månadsmöte.
82 medlemmar njöt av den goda lunchen på Kurhotellet. Innan förhandlingarna gav apotekschef Pia Svensson, apoteket Kronan i Tyringe, nyttig information om läkemedel. Förbundet föreslår en namnändring till "Seniorerna". Mötet ansåg att detta var ett dåligt förslag. Det kommer att hållas flera årsmöten framöver; Göingekretsen den 5 mars i Hästveda, KPR den 21 mars på Senioren, distriktsstämma den 9 april. Det inbjöds också till flera olika kurser, exempelvis i Hjärt-och Lungräddning och Ålderism. Som avslutning på mötet bjöd Alf-Ottoz på ett trivsamt program med dragspels-och gitarrmusik. Mellan de glada visorna drogs en och annan vits, som ytterligare förhöjde stämningen.
Tuulikki Andersson
2014 03 01


Svenskundervisning till flyktingarna
I onsdags, den 26 februari, startade svenskundervisning för flyktningar på Studieförbundets lokaler på biblioteket. 10 - 12 flyktingar är med i den första gruppen från Bo-Tur flyktingförläggning och undervisningen sköts av bl. a. Agneta Jonsson och Dan Bramer. Liknande undervisning görs också av Enedalen fast då inne i bibliotekets lokaler.
2014 02 28


Tyringe VAR MED OCH PÅVERKA I TYRINGE!
Att vara medlem i Tyringe Byalag är väl en självklarhet för alla boende på orten. Genom olika ideella insatser har genom åren mycket hänt och utvecklats i positiv riktning. Påverkan och engagemang är det som vi som medlemmar kan bidra med. För att kunna fånga upp medlemmarnas förslag till förbättringar, irritation över långsamhet i utvecklingen och övrigt som poppar upp mellan medlemsmötena, har styrelsen placerat en ”förslags- och synpunktslåda” på Tyringe Bibliotek. Skriv ned förslag, idéer och synpunkter och lägg lappen i lådan. Du kan skriva anonymt, men helst ser styrelsen att du skriver namn och telefonnummer. Detta för att kunna få förklaringar, förtydliganden och besked om fortsatt hantering.
Text och bild Göthe Persson
2014 02 25Tyringe Tyringe hockey
Tyringe blev klara för kvalserien i div I igår, söndag. Det slog ut Boro/Vetlanda i Play Off 2 med 3-1 på Tyrs Hov. Det mötes tre gånger där Tyringe segrar på den första, oavgjort den andra och seger på den tredje. Seger också innan i playoff 1 i båda matcherna mot Kållerd.
Kommande hemmamatcher på Tyrs Hov
Söndag 3 mars: Tyringe–Nittorp kl. 16.00
Söndag 9 mars: Tyringe–Varberg kl. 16.00
Onsdag 19 mars: Tyringe–Nybro kl. 19.00
Fredag 21 mars: Tyringe–Borås kl. 19.00
Onsdag 26 mars: Tyringe–Pantern kl. 19.00
Bert Wilnerzon
2014 02 25Ny förskola byggs i Tyringe snart.
Kommunledningen väntas under våren också ta beslut om var en ny förskola i Tyringe kan byggas, något som hänger ihop med den planerade multihallens placering. Avsikten är att bygga en förskola i Tyringe för upp till 105 barn. Den ska ersätta tillfälliga lokaler, mindre förskolenheter samt även ge en viss kapacitetsökning. Förskolan i Tyringe väntas vara klar under våren 2016.
Läs mer här!

VAR LÅG HUSEN OCH VEM BODDE VAR I TYRINGE?
Under eftermiddagen måndagen den 10 mars, med start klockan 13 30 går den första av vinterns två träffar med minnesgoda Tyringebor av stapeln. Träffen kommer att kretsa runt villanamn, gatorna samt vem som byggde och bodde var. Den verklige Tyringekännaren Jan-Erik Nordenrud kommer att berätta om postens och ”brevbäreriets” utveckling, svårigheter och framför allt glädjeämnen under olika perioder. Han suffleras av sin mångåriga brevbärarkollega och Tyringekännare Alvar Nilsson. Publiken kommer att i högsta grad bli inblandade i programmet genom de förteckningar som tidigare lämnats ut och som nu ska kompletteras inför tryckning. Många husbilder, både gamla och nya kommer att visas. Rickard Molins vykortssamling verkar outsinlig. Ingen inträdesavgift tas ut. Kaffe och bröd serveras som avslutning till det facila priset av 20 kronor.
Göthe Persson
2014 02 23


Tyringe HÖGT TRYCK PÅ MUSEET
Som en uppskattad inomhusaktivitet - vädret i torsdags den 20 februari inbjöd inte till speciellt många utomhusdito – erbjöd Tyringe Museum fortsatt fågelholksspikning samt tryckning av visitkort. Liksom på måndagen då enbart holkspikning var aktiviteten kom drygt 30 barn med föräldrar, far-/eller morföräldrar och trivdes tillsammans. Soini Andersson var fullt sysselsatt med att instruera i tryckningens verkliga hantverk. Barnen fick leta reda på typerna i en stor klassisk ”kast” och sätta sina namn i ramen som Soini sedan monterade. Därefter fick visitkortsinnehavaren själv manövrera tryckmaskinen, den ”enarmade banditen”! Detta var en ny upplevelse mot att bara trycka på ”print” i datorn och hämta ut resultatet! ”Sätteriet” och tryckningen var lite tidsödande. De barn som fick vänta fyllde ut tiden med holkspikning och chokladdrickning. Skratten ljöd över hela museet i takt med att holkvirke sågades fram och hammarslagen ekade.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 21Tyringe KLART FÖR INFLYTTNING!
Under måndagsförmiddagen den 17 februari rådde febril aktivitet i verkstaden på Tyringe Museum. Totalt 30 barn och drygt 10 föräldrar respektive far-/morföräldrar spikade för glatta livet. De fåglar som snart börjar anlända från vintervistelserna har nya lägenheter att flytta in i. Tänk om det med samma gnista och intresse gick att lösa bristen på nya lägenheter för de Tyringebor som vill byta boendeform! Den varma chokladen, spetsad med vispgrädde samt bullar utgjorde avslutning på dagen. På torsdag den 20 inbjuder Knegarna till tryckning på ”gammalt vis” med Soini Andersson som instruktör.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 18Söka medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse?
Är din förening intresserad av medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse? Vill du veta hur ni kan ansöka? Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bjuder in till informationsmöte vid två tillfällen våren 2014
Torsdagen den 27:e februari kl 19.00
Lördagen den 15:e mars kl 12.00
Plats: Sparbanken 1826 i Tyringe, ingång från Torggatan.
Anmälan senast två dagar före det möte som passar er, till susanne.hagelin.bengtsson@sparbanken1826.se.
Ange föreningens namn och hur många som kommer. Mötet beräknas ta ca en timma.
Välkomna!!


SPF V. Torup-Tyringe har haft årsmöte på Kurhotellet.
Ordförande Hugo Månsson hälsade 81 medlemmar välkomna efter en mycket god gemensam lunch. Komminister Calle Jensen höll en högtidlig parentation över medlemmar som avlidit under år 2013. Föreningen hade vid årets slut 274 medlemmar. I genomsnitt har ett 70-tal medlemmar deltagit i månadsmötena. Nya ledamöter till styrelsen och kommittéer valdes. Ordf. informerade från Förbund och Distrikt, och även om kommande aktiviteter. Efter förhandlingarna tackades avgående ledamöter i styrelsen och kommittéer för väl genomfört arbete i föreningen. Föreningens medlem Gunnel Ericsson underhöll därefter med ett mycket trevligt program. Hon imponerade stort genom att framföra allt utan manus. Hon tackades med en ros och varma applåder.
Tuulikki Andersson
2014 02 10


Humorfest hos Partyfabriken Mat och Fika
Fredag den 21 februari var det "Humorferst" hos
Partyfabriken Mat och Fika på FCT. Det blev en kväll med sång, musik och massor av skratt med med Partyfabrikens serverande artister och Stand Up gästartisterna Birgitta "Biggan" Lowén och Alf Lennart "Affe" Nilsson.


Tyringe SISTA FÖRESTÄLLNINGEN PÅ METROPOL
Det är inte lätt att i Tyringe konkurrera med ishockeykval i Tyrs Hov, samt mänger av studiecirklar! Tyringeborna är verkligen engagerade i kulturutbudet på orten! Lägg till det ishockey och Antikrundan på TV så är 25 biobesökare på Tyringe Museum positivt, även om det var få besökare jämfört med 2013 års visning av samma film, 120 stycken. Filmen är förstås ”Sista föreställningen på Metropol”, inspelad under 1978. De personer som Christoffer Barnekow intervjuar vid rundvandringen, de dåtida och nu rivna byggnaderna väcker intresse och liknande nostalgiska kommentarer varje gång filmen visas.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 14Kent Bernby, Karlo Pesjak  och Elsie Ringström Foto Ingmar Kristiansson
Tyringe Fotoklubb
Tyringe fotoklubbs årsmöte valde Ingmar Kristiansson till ny ordförande. Bild till vänster. På bilden ovanför ser vi Kent Bernby till vänster, som varit klubbens ordförande i många år, avtackas av Karlo Pesjak och Elsie Ringström med en blomma.
Läs mer om Tyringe Fotoklubb på deras hemsida www.tyringefotoklubb.se

Fotoklubben startades för mer än 60 år tillbaka av bl. a. fotografen Sven Rosengren. Bilder finns utställda på Kurhotellet, Vårdcentralen och Sparbanken 1826.
Bert Wilnerzon
2014 02 13


Tyringekalender 2014 i tryckform!
Under april månad kommer Tyringe Byalags Marknadsföringsgruppen att trycka ett Evenemangskalender. Vill du vara med? , Alla föreningar och andra som arrangerar evenemang, träff, möten, m.m. i Tyringe får vara med. Skicka din "text" till wilnerzon@tyringe.nu så fort som möjligt, senast den 31 mars. Vi vill ha dessa uppgifter: datum, arrangör, rubrik/tema, plats, kl.
Bert Wilnerzon
2014 02 07


Tyringekalender Uppföljningsmöte med Migrationsverket
Ett femtiotal åhörare kom till skolans aula för att lyssna till Elisabeth Östling från Migrationsverket och andra. Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden, ledde själva mötet som gick rätt lugnt till. Det fanns representanter från förläggningarna, migrationsverket, vården, skola, polisen och socialnämnden. Just nu bor 111 flyktingar förläggningarna Enedalen och Bo-Tur, 20 barn går i grundskolan och 3 på förskolan. Tyringe Byalag var också på plats och berättade om klädinsamlingen som sker vid Hörjavägen uppe vid Förmedlingen. Gunilla Zadig, från byalaget, meddelade att det behövs främst vinterskor och vinterjackor för män, men även hjälp med utdelning/sortering.
Bert Wilnerzon
2014 02 07Bo-Tur flyktingförläggningen
Som kanske någon uppmärksammat så var Polisen på Bo-Tur flyktingförläggning på Paradisgatan nu i eftermiddag. Eftersom vi jobbar förebyggande så hade vi bjudit in Polisen, som representerades av Max Straude som är stationsbefäl i Hässleholm och Rolf Paimensalo som är stationsbefäl i Broby, till att hålla ett informationsmöte om hur svenska Polisen arbetar, lite om rättssystemet, lite om vilka rättigheter och skyldigheter man har, om svenska lagar och regler och vilka påföljder som finns om man begår brott, samt vilka konsekvenser det får för en pågående asylansökan om den asylsökande begår brott. Poliserna svarade även på de boendes frågor. Det var ett lyckat möte och det avslutades med många skratt när både vuxna och barn fick titta i och sitta i polisbilen och bli fotograferade tillsammans med poliserna.
Malin Persson
2014 02 05


Tyringe
Stenbocksgatan i Tyringe


Tyringe Hockey
Tyringe vann söndagens bortamatch mot Gislaved med 5-4 och är klara seriesegrare för Division 2C. Det är den fjärde seriesegern i hockeytvåan på fem säsonger. På fredag den 7 februari kl 19.00 är det derby på hovet när Tyringe möter Osby i seriens sista match innan det är dags för Play-Off.
2014 02 03


Tyringe ANDRA VARVET MED DAN GLANS
Lördagen den första februari gjorde Dan Glans det igen! Han tog publiken, ett hundra entusiastiska skåningar med storm. Hos idrottsvänner, sportkunniga kalenderbitare, minnesgoda och ”nostalgiberoende” Tyringebor i största allmänhet, har Dan funnit en plats. Hans otvungna sätt att berätta om idrottsprestationer, världskända idrottsmän (inga kvinnor på långdistanserna då!) samt intressanta Tyringebor han mött under tusentals träningsrundor blev även denna gång en succé. Dans sätt att visa aktning för vissa giganter inom sporten, liksom hans ödmjukhet inför ideellt arbetande ledare i Tyringe, går varje gång han medvetet uppträder direkt in i hjärtat hos publiken. Alla bara önskar mera! Utan att spika något datum lovade Dan tillsammans med ”knegarna” ett ”Tyringeidrottens knytkalas” till nästa vinter. Det ser alla fram mot!
2014 02 03
Text och bild Göthe PerssonSkidspåret
Pelle Ohlssons kommentar på Tyringegruppens sida på Facebook ... "Skidspåren på stenberget är helt fantastiska just nu. Jag vet inte vem som spårat men någon kanske vet vem det är och kan framföra min tacksamhet."
2014 01 31


Bo-Turs flyktingförläggning
Alla är hjärtligt välkomna att hälsa på oss på Bo-Turs flyktingförläggning på Paradisgatan! Kom och ta en kopp kaffe eller te, prata med de boende, lär dem lite svenska, sitt med kvinnorna och sticka/virka, spela kort eller biljard, ut och gå, åk pulka - bara fantasin sätter gränser. Ert besök är mycket uppskattat! Lämpliga tider att komma är kl 10-13, 14-18 eller 19-21, måndag-söndag.
Välkomna! Malin Persson
2014 01 31


Tyringe
30 januari 2014


"Svensklärare" sökes!
I Sverige får nyanlända vuxna flyktingar/invandrare inte påbörja sin svenskundervisning (SFI) förrän de fått uppehållstillstånd. Många av de boende på våra två flyktingförläggningar vill väldigt gärna börja lära sig vårt språk redan nu i väntan på SFI vilket är positivt och borde uppmuntras tycker jag. Finns det någon/några som har tid och möjlighet att lära ut lite grundläggande svenska under organiserade former? Genom facebookgruppen Gör Skillnad kan man ta kontakt med personalen vid boendena och bestämma närmare. I Vittsjö har tydligen flera bybor tagit sig an uppgiften och jag tror det finns engagerade godhjärtade bybor i Tyringe också. Har man inte möjlighet att lära ut svenska så vet jag av egen erfarenhet att de boende blir glada bara av att få besök. Genom medmänsklighet och lite av sin tid har vi alla möjlighet att just "göra skillnad" för dessa människor och på köpet skapa förutsättningar för en god integration.
Vänligen Kajsa Persson Epost: kajsalisah74@gmail.com
2014 01 29


RÖKE FYLLER 25 ÅR!
För 25 år sedan startade vår förening, och det kommer vi uppmärksamma under året på olika sätt. Som ett led i detta får alla gå på dubbelmatch på lördag den 1/2 för endast 25 kr per person! Damerna möter FC Helsingborg kl 12.00 och herrarna möter Gårdarike kl 15.00! Båda matcherna i Tyrs Hov. Så ta familjen med er på en innebandyfest för en billig peng nu i helgen.
Röke Innebandy. Välkomna!
2014 01 29


Musikfestivalen Torsjö Live
Den 28 juni 2014 startar den nya musikfestivalen "Torsjö Live" i Lilla Torsjö, Tyringe. Lilla Torsjö ligger strax utanför Tyringe utmed väg 21 mot Västra Torup. Det är en 10 hektar stor öppen gräsyta i vackert landskap med perfekt lutning ner till en kommande musikscen framför en sjö, allt omgivet av fin skog. Bolaget ”Lilla Torsjö” bildades av Mats Gunnarsson och Jonas Johansson under 2013, samma år som fastigheten Lilla Torsjö inköptes. För att säkra parkeringsytor inköptes grannfastigheten Stora Torsjö också. En projektgrupp rekryterades och under förra sommar ägnades tid att besöka olika musikfestivaler för att få idéer. Projektet är delvis familjebaserat där fruar, barn och släkt involverats. Extern kompetens med teknik, bokning och marknadsföring har efterhand knutits till projektet.
Ebba Forsberg och Bo Kaspers Orkester är dem som redan är klara inför festivalen.
För mer info kolla www.torsjolive.com
Bert Wilnerzon
2014 01 28


Företagarkamp i Boule
Till dig som är medlem i Företagarnas Hässleholmskrets
Vi bjuder in alla företagare till en kamp i Boule, den stora umgängessporten ute i Europa. Ta gärna med en företagarkollega som ännu inte är medlem. En vän eller anhörig är givetvis också välkommen. Vi inleder med information från regionkontoret på temat "Företagarna och entreprenörerna inför valet 2014". Därefter blir det Boule-turnering. Vilken av föreningarna Hässleholm, Bjärnum, Tyringe och Vinslöv är bäst? Vid deltagande från samtliga föreningar kan detta bli en spännande kväll.
I avgiften ingår också en varm dryck och en god smörgås.
Välkomna till en trevlig kväll i Tyringe.
Mer info här
2014 01 23
Rolf Rantzow


Skidspåret
Rolf Rantzow meddelar att skidspåret är klar 5, 7 och 10 km. Spåret på åkrarna gick inte att köra för det blåste för mycket.
2014 01 21


Tyringe DAN GLANS ”SPRINGER VIDARE”
Då hinderlöpnings- och medeldistansmästaren Dan Glans i höstades berättade om delar av sin idrottsuppväxt i Tyringe lovade han den entusiastiska publiken fortsättning under våren. Det kommer han nu att göra genom att bland annat berätta om människor han ”sprungit på” alternativt träffat under sina träningsrundor och världsomspännande resor. Det kommer att handla om episoder med välkända Tyringebor, överraskande möten med idrottens världsstjärnor och ”vippar” i allmänhet. Hans medryckande berättartalang gör att de som kommer till Tyringe Museum lördagen den 1 februari kan se fram mot en trevlig förmiddag. I inträdet till denna kulturupplevelse ingår en enkel frukost som står framdukad från klockan 9.45. Dan har värmt upp och står laddad vid mikrofonen från 10.15.
Text och bild Göthe Persson
2014 01 20Erik Ståhl Föredagrag med Erik Ståhl den 1 februari
Lördagen den 1 februari kl 9.00 blir det Frukostmöte i Kyrkans hus. Då kommer författaren och föredragshållaren Erik Ståhl. Redan som 26-åring slog han igenom som författare och föredragshållare. Erik har en ovanlig blodsjukdom som tvingat honom att tillbringa en stor del av sin uppväxt på barncanceravdelningen i Lund. Biljetter finns att köpa på pastorsexpeditionen t.o.m. den 29 januari. Biljettpris 50 kronor.
Läs mer om Erik här!
2014 01 20Tyringe FLOTTARKÄRLEK PÅ MUSEET!
Ett femtiotal besökare bekymrade sig inte för snö och vind utan sökte sig till Tyringe Museum på torsdagskvällen den 16 januari. Det var ju i och för sig en liten skara mot den hysteri runt Snoddas som rådde för 60-år sedan. Kent Bernby roade den entusiastiska skaran med berättelser ur Gösta Nordgrens liv, hans framgångssaga efter Hylands Hörna 1952 samt egna upplevelser från de sju år han var gitarrist åt Snoddas. Många helt unika foton och filmklipp samt Kents sånger gjorde att en nostalgikänsla blev påtaglig i lokalen. Publiken fann sig i ett datorstrul under den avslutande filmvisningen inför glädjen att med välklingande röster få stämma in i den avslutande allsången ”haderian hadera”.
Text och bild Göthe Persson
2014 01 17Tyringe Lions julgransinsamling
Lion´s Club Tyringe samlade in granar och tomburkar i söndags. Resultatet blev något sämre än förra året, något under 200 granar blev det och ungefär lika många burkar. Det verkar som att många gått över till plastgranar och vad gäller burkar, lämnar folk in på våra insamlingsställen, Lionlokalen, Matlusten, Hemköp, Boulelokalen m. fl. Under 2013 fick vi in ca. 70.000 burkar, så vi är mer än nöjda att Tyringeborna inte slänger sina burkar i avfall. Alla insamlade medel går oavkortat till vår hjälpverksamhet.
Lions tackar alla som bidrog till julgransinsamligen.
Lars-Göran sjövall
www.tyringe.nu/lions
2014 01 14Knutsfest på Café 21
I över 10 år har familjen Wrambjers anordnat Knutsfest på Café 21. Dagens gäster var sångaren Lasse Sigfridsson och dragspelaren Stefan Persson. Omkring 100 personer kom till caféet.
www.cafe21.se
2014 01 13


Tyringe Museum undeer 2013
Året som var Museets tionde som ”företeelse” och det femte efter invigningen har varit framgångsrikt. Vi har tagit steget in i cyberspace och därmed underlättat kommunikationen med de intressenter/kunder som inte har samma ... läs mer här!
Museet hemsida www.tyringe.nu/tyringemuseum
2014 01 10


Tyringe Vernissage på biblioteket
Ca 50 personer kom till biblioteket för att se på Tyringe fotoklubbs vernissage. Det började kl 18.30 med lite mingel och beskådning av fotoutställningen. Vid 19.00 hälsades alla välkomna av Kent Bernby, klubbens orförande. Ett flertal bildspel, som fotoklubbens medlemmar hade gjort, visades med hjälp av ett projektor som sköttes av Patrik Ronkainen. Fotoutställningen kommer att finnas under hela januari och precis som förra året så rullar det ett bildspel på tv:n under bibliotekets öppettider.
Bert Wilnerzon
2014 01 03
Äldre nyheter från 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar