Historia - Korskyrkan i Tyringe

Missionshuset i Tyringe

Slutet på 1800-talet

I och med att järnvägen kom till Tyringe 1875 började samhället att växa. August Bergman kom till Tyringe 1894. Startade bl a SVA 1896. Bergman var även angelägen om det andliga. Hans yngsta dotter Berta Debora, gift Hamilton skriver om sina barndomsminnen i NSK 1951. ”Far ordnade möten på sommaren i det fria. Han lät göra en mycket stor grotta med rödmålade bänkar. Vi kallade den för ”Hallelujagrottan”. På vintern hölls möten i vår stora salong, dels i en flygelbyggnad. Religiösa föreningar och söndagsskolan i Hässleholm hade sommarutflykt hemma hos oss och hade fester i Ekbacken. Senare byggde far Missionshuset nere vid dammarna. I det fanns det två rum som vi använde som gästrum och därför döptes till ”missionshotellet”. Oftast bodde predikanterna där. ”

Missionshuset byggdes 1895 - 1896

Saronkyrkan i Tyringe

1906, den 26 januari, bildas Tyringe Friförsamling, den första friförsamlingen i Tyringe. Undertecknare av stiftelseurkunder var bl. a. Nils Andersson, Tvärskog, Karolina Andersson, Tvärskog Bengt Pålsson, Tyringe, Carolina Pålsson, Tyringe, Otto Hjalmar Salomonsson, Tyringe, Emma Salomonsson. Tyringe, Carl och Hanna Sjöberg, Tyringe. Grönsakshandlare, Nils Andersson, Tvärskog, sedermera känd som landstingsman, Otto Hjalmar Salomonsson, sedermera anställd på Tyringe Elektricitetsverk.
Pingstkyrkan i Tyringe

1907 köper Tyringe Friförsamling Missionshuset av August Bergman.

1914 byter församlingen namn till Tyringe Missionsförsamling. Efter några år börjar vännerna i Missionshuset vid dammarna bli trångbodda och sökte tomt för att bygga ny kyrka. Slutligen fastnar man för tomten vid Drottningtorget, nuvarande Göingetorget.

1923, 14 oktober, invigs den nya kyrka vid dagens Göingetorget.

1924 startar tältmötena Tyringekonferensen som pågår i 70 år.

1946 byter församlingen namn till Saronkyrkan.

1925, 9 juni, bildas Elimförsamlingen i Tyringe (Pingst). Mötena hålls först i ett garage och senare i Missionshuset som inköptes.

1940, den 4 februari invigs den nya kyrka vid Brännerigatan som fick namnet Filadelfia.

2000, den 1 september bildar Saronkyrkan och Pingstkyrkan den nya församlingen Korskyrkan. Fram till 6 april 2008 hölls mötena i Pingstkyrkan som sedan såldes till kommunen. Saronkyrkan användes under tiden till bl. a. barn- och ungdomsverksamhet. Efter en omfattande renovering och ombyggnad av Saron invigdes den nya Korskyrkan den 29 mars 2009.

Källa: Per Åsman
Kåseri Frikyrkan.ppp
Tyringe 2012