Tyringedagarna åter en succé
Så var då Tyringedagarna över för denna gång. Men det är med dem som med solen, de kommer tillbaka. Massor med Tyringebor har rört sig i centrum dessa fyra gyllene dagar.

Även Radiumkällan har fått besök av Tyringe skolorkester och Göinge dragspelsgille och mängder av törstiga i publiken. Att dricka brunn är en av Tyringes äldsta traditioner. Under brunnsdrickningen saluteras också årets Tyringebo som i år blev Lilly Bengtsson.

I år när det är val passade även de politiska partierna på att visa upp sig, barnen hade en egen loppis, skolklasser sålde nybakade kakor för att samla in pengar till en skolresa, kyrkan bjöd på kaffe och Tyringe Sparbank gav alla barn en present som tömde sin sparbössa, Wrambjers underhöll och krögartältet var fullt varje kväll. Stor publik samlade även modebutiken Napoleons visning av nya kläder på lördagsförmiddagen.

Ett tips till alla er som av olika anledningar flyttat från bygden. Tyringedagarna är perfekt för att träffa gamla skolkompisar eller arbetskamrater. Tyringedagarna sträcker sig över fem dagar med huvuddelen av attraktionerna är under torsdag till lördag då tivolit och krögartältet är öppet i Åparken. Och på lördagen avslutades årets talangjakt, i strålande solsken, under ledning av Kalle Bergström och Säle Svensson.

– Kvalitén blir bättre och bättre för varje år, berättar Kalle Bergström när han pustar ut efter tävlingen. I år var det 21 anmälda. Tyvärr så minskar antalet tävlande och det tror jag beror på att teve inte har sänt Småstjärnorna på några år som mest har vi haft 51 deltagare. Till nästa år hoppas jag flera pojkar vågar ställa upp i år var det bara en.

– Jag håller med att ungarna blir bättre och bättre, säger Säle Svensson, och egentligen är det svårt att utse vinnare i de olika klasserna bara att de ställer sig på scen är att vinna.

– Ja i Vänliga Tyringe, som är årets slogan för dessa fantasiska dagar, säger Kalle Bergström, är alla vinnare.

I vimlet hittar jag talangjaktens ende pojke Timme Svantesson som gjorde ett framträdande som tog andan av de flesta. Han sjöng låten ”Är det såhär när man är kär…” av Bert i teveprogrammet med samma namn. Det var en riktig show han bjöd på och en naturlig fråga är hur länge han övat:
– Sedan i går, svarar han. Jag visste inte om jag skulle sjunga på riktigt eller mima. Det blev mima för det gick inte att få tag på enbart musiken.

En anonym röst ur folkvimlet när jag lämnar festområdet på lördageftermiddagen:
– I kväll är det årets höjdpunkt i tältet då ska vi sjunga och ha kul.

För dem som inte var i krögartältet fanns det både gudstjänst och högmässa att välja på söndagsmorgonen. Nu hoppas nog många Tyringebor att Lions tar det lugnt en tid och samlar krafter för nästa års Tyringedagar och som sagt passa på att komma tillbaka och hälsa på oss som bor kvar.

Leif Börje-Frid


Glada vinnare av finalen där artisterna skulle likna sina idoler så mycket som möjligt blev denna kvartett som mimade till en ABBA-låt.Elin Nilsson har skrivit en roman om konsekvenserna av rattfylleri. Det började som ett projektarbete i skolan och slutade med en roman som hon sålde på Tyringedagarna finns fortfarande att köpa på olika platser i byn och i Hässleholms bokhandel.Linnea Lundell vann tävlingen med bästa röst. Säle Svensson lovade henne anställning i Partyfabriken när hon blev 18 år.Mister talangjakt själv, Kalle Bergström, pratar med deltagarna i talangjakten han har varit ansvarig för talangjakten sedan den startade 1989.Partyfabriken i fullt ös på scenen.Till barnen stora glädje kom även en ”Pippi” och sjöng.När finalen i talangjakten avgjordes fanns det inte många platser kvar i tältet.Här ser vi alla vinnarna i Tyringedagarnas talangjakt. Några av dem vann lite mer och fick lite större pokal.Timmy Svantesson var ende pojken som deltog och han vann mimklassen.Ture, Staffan Örneskans och Tyra, Maja Ögren-Andersson Andersson avslöjades ett flertal gånger av festdeltagarna.Emilia Joelsson, Ida Olsson, Isabell Ekeberg, Martina Pettersson klass 7 D i Tyringe skola sålde kakor till en klassresa till sin hjälp hade de även Emilias lillasyster Elin Joelsson.