Sverker Almqvist
De skånska marknaderna är stora och många och ett ypperligt tillfälle att möta vänner och bekanta som vi inte sett på år och dag. Bland alla marknadsstånden på några av marknaderna står Sverker Almqvist, lärarson från Tyringe, och säljer brasilianskt godis.
– Jag bor numera den mesta delen av året i Brasilien och är hemma i Sverige på sommaren med familjen. Bland annat hälsar vi på min syster och då tyckte vi det skulle vara skoj att sälja lite av de godsaker som finns i mitt andra hemland. Vänner och bekanta vill alltid att vi ska ta med oss godis när vi kommer hem till Sverige och då tänkte vi att kanske flera uppskattar dessa godsaker. På marknaderna, här i Hästveda och i Sjöbo, står vi mest på skoj och för att lite folk och gamla bekanta, säger Sverker och tittar menande på mig. Jag träffar nog flera som står stilla än du som går runt.

Godiset han säljer är gjort av jordnötter och karameller kryddade med kaffe. Godisförsäljare är mest på skoj i sin vardag sysslar både Sverker och hans brasilianska fru Raquel med trafiksäkerhet.
Sverker och Raquel Almqvist
Hela familjen träfiksäkerhet Sverker, Louise, Raquel och Elin är redo att hugga in på maniokbullarna som ännu länge döljer sig under brödduken.

Sverker Almqvist
Sverker Almqvist i försäljartagen på årets Hästveda marknad kaffekaramellerna var väldigt populära men även jordnötsgodiset.

Sverker är snart färdig med en doktorsavhandling om trafiksäkerhet hinner han berätta innan vi blir avbrutna av godisköpare. Då bestämmer vi att träffas hemma hos honom istället några dagar senare tillsammans med familjen i lugn och ro utan godisköpare.
– Vi bor på Stenberget, säger han och skrattar. Men inte det i Tyringe utan utsiktsplatsen på vägen mellan Veberöd och Skurup.

Några dagar senare träffas vi familjens trädgård med den vidunderliga utsikten över sydvästra Skåne. I dag när det badar i solsken ser vi Öresundsbrons pyloner, HSBs vridna hus och Blocket i Lund och mycket annat. Elin, fyra år kommer med kikare för att jag ska kunna se ännu bättre. Hon försvinner ut i köket till mamma och storasyster Louise. Sverker och jag tar plats i trädgårdsmöblerna.
– Vi bor här på sommaren när det är som bäst i Sverige. Under resten av året reser jag några gånger mellan Lund och Ribeirão Preto, en stad 30 mil norr om Sao Paolo. Nästa år när min doktorsavhandling är klar får vi ser hur det blir. Raquel jobbar ju också med trafiksäkerhet och det finns mycket att göra i Brasilien. Där dör över 40 000 om året i trafiken.

Sverkers avhandling handlar om ”trafiksäkerhetseffekter av lojal hastighetsanpassning i tätort”.
– Med lojal menas att ingen oavsett om de har en lyxig Mercedesbil eller är Lloydägare kan köra fortare än den gällande hastighetsgränsen. Vi är några forskare som har utvecklat en uppfinning som anpassar hastigheten efter den gällande hastighetsgränsen. Den stryper helt enkelt gasen när bilisten kör för fort.

Bilindustrin har ännu inte nappat på idén men Sverker tycker ändå att han märker av ett ökat intresse, men som han säger:
– Att diskutera inskränkning i bilförares rätt att själva bestämma hastigheten är nästan detsamma som att ge sig på de mänskliga rättigheterna och har samma laddning som skatter och sex. Men det var ju stora protester när lagen om bilbälte kom och nu använder de flesta det och så kommer det nog också att bli med hastighetsanpassningsstödet.

Vi lutar oss tillbaka i stolarna och minns den gamla tiden i Tyringe då Sverker stod i mål för Tyringes ungdomshockeylag och var reserv i A-laget och dessutom var ordinarie målvakt i Skånes TV-pucklag i två år.
– Vid en turnering i DDR 1969 med Tyringes A-lag spelade vid mot Dynamo Moskva, berättar Sverker. Vår ordinarie målvakt blev skadad så jag fick stå och bland motståndarna fanns Maltsev och Davydov som senare var med det fantastiskt framgångsrika sovjetiska ishockeylandslaget.

Intresset för ishockeyn, och tiden, minskade när han lämnade Tyringe och utbildade sig till byggnadsingenjör.
– Jag har byggt några villor i Trelleborg och de står fortfarande kvar, säger Sverker med ett skratt.

En ljuvlig doft av nybakat sprider sig och Raquel kommer tillsammans med barnen Louise och Elin med fika. Ett stort kakfat med små runda bullar är det som doftar.
– Varje brasiliansk familj har sitt eget sätt att göra dessa bullar, berättar Raquel Almqvist medan hon häller upp kaffe. De är gjorda av maniokmjöl. Maniok är en afrikansk rotfrukt, som också odlas i Brasilien och den är helt glutenfri. Bullarna är som små pingisbollar och väldigt goda.
Medan vi hugger in på bullarna berättar Raquel hur hon kom till Sverige och träffade Sverker.
– Min doktorsavhandling handlade om psykologin hos bilförare och hur den brasilianska körkortsutbildningen skulle kunna bli bättre. Jag blev uppmanad att skicka in min forskning till en nationell tävling och jag vann Volvos trafiksäkerhetspris i Brasilien för mitt arbete om utveckling av körkortstester. Liknande de som finns i Sverige nu.

Under ett år, 1996 – 1997, var Raquel gästforskare på Stockholms universitet. Det var under denna tid hon mötte Sverker och 1999 gifte de sig två gånger, först i Sverige och sedan i Brasilien.

Augusti 2005

Fakta:
Det finns en hel del om intelligent hastighetsanpassning på Internet. Sök på ISA (intelligent speed adaptation) förutom på www.tft.lth.se så har Vägverket vv.se . Sverker Almqvists avhandling presenteras troligen i april 2006 och den preliminära titeln är: ”Trafiksäkerhetseffekter av lojal hastighetsanpassning i tätort”


Leif Börje Frid