Entusiaster bygger en del av Tyringes historia
Tyringe näringslivsmuseum växer lugnt och metodiskt i källaren i den byggnad vid Industrigatan som en gång var Bergmans Chuck och där numera Tyringe specialverktyg huserar. Industrins framväxt i Tyringe under hela 1900-talet fram till i dag är verkligen värd att minnas och bevara. Ett antal entusiastiska pensionärer har tagit på sig denna uppgift.


Alf Ljungbeck Tyringe specialverktyg stående, sittande från vänster Bo Anders Friberg, Stig Johansson, Tore Pettersson, Ove Jeppsson, Lennart Berg och handen skymtar på Åke Nilsson alla har just satt sig för den så viktiga kaffepausen.

Tyringe.nus reportageteam kommer just i tid för att vara med på tiokaffet och får därmed njuta av den råa men hjärtliga tonen, som en doft från det ljuva 60-talet då skrivaren av dessa rader jobbade just i källaren där Lennart Berg och Tore Pettersson håller på att organisera en fotoutställning om kommunens industrihistoria. En utställning gjord av metalls avdelning 17 i Hässleholm.
– Vi hoppas att vi får behålla utställningen här, att den blir permanent, berättar Lennart Berg på väg ut från kafferummet. Utställningen heter »Från ässja till mus« och visar den svindlande utvecklingen från ren handkraft, smeden, till elektriciteten och datorprogrammering.

I andra änden av lokalen där just smeden jobbade på 60-talet håller Ove, Stig och Åke på att rengöra en fräs.
– Vi gör den ren från gammal olja och putsar bort rost, berättar Ove Jeppsson mest känd som handlare i byn. Men den får inte bli för fin det ska synas att den varit i bruk så vi tar bara bort smuts och annat löst på fräsen. Stig Johansson har jobbat 35 år på Eskilssons och 16 år på Nilsson & Stolt, Åke Nilsson har 40 års anställning på Eskilssons så kunskapen om hur maskinen ska se ut och fungera, den finns.


Ansiktet på Ove Jeppsson sticker fram bakom fräsen medan Stig Johansson och Åke Nilsson febrilt försöker få loss några kugghjul.

De flesta som sitter i styrelsen, eller som arbetar aktivt, för Tyringe näringslivsmuseum har en bred erfarenhet från Tyringes industrier eller vad sägs om Bergmans, SVA, SCA, Eskilssons, Nilsson & Stolt, Paulsson & Nilsson. Bland metallarbetarna har även smugit sig in några andra yrkesgrupper, Tore Pettersson, 42 år på Akumas trädindustri och Lennart Berg med 40 år i flygvapnet och handlaren Ove Jeppsson. Det blir mycket över 200 års yrkeserfarenhet som finns i källaren på gamla Bergmans varje måndag- och torsdagsförmiddag. Alla männen representerar verkligen en gedigen och levande Tyringehistoria något för skolan att göra studiebesök hos. Här kan de få höra berättelser om hur männen tjänade 1 krona och 50 öre i timmen och jobbade 48 timmar i veckan eller om hur hästar dominerade gatubilden, när cykeln kom och när bilen trängde undan både häst och cykel. Museet kommer att vara i en ständig förändring efterhand som Tyringeborna skänker gamla industriminnen och annat som tillhör den »tyringska« industrieran, som för allan del på inget vis är slut.

Tore Pettersson, har jobbat på Akuma i 42 år, Rolf Svensson, har varit polis i Malmö i 42 år och Ove Jeppsson handlare sedan 1967 i Tyringe, har tagit sig en välförtjänt kaffepaus under jobbet med Tyringe Näringslivsmuseum.Bo Anders Friberg är ordförande i föreningen Tyringe näringslivsmuseum, han har många kontakter som han nu använder sig av för att bygga museet.
– Tyvärr har jag inte tid att jobba med det praktiska här i så stor utsträckning som jag skulle vilja. Mitt uppdrag har blivit att skapa bra kontakter med myndigheter, företag och andra som kan ge oss en hjälpande hand i byggandet av en mycket stolt period i Tyringes historia, berättar Bo Anders. Vi kan väl säga att mitt uppdrag har blivit av mera administrativ art.

Bo-Anders Friberg är ordförande i styrelsen för Tyringe Näringslivsmuseum och i bakgrunden en av eldsjälarna, Stig Johansson.

Bo Anders Friberg och de andra eldsjälarna uppmanar alla Tyringebor att städa i källaren och se om de hittar något som kan vara värt att visa upp på museet. Så upp på vindar, ner i källare och ut i garagen och gör en ordentlig vårstädning, där kanske ligger något som är en ovärderlig del av Tyringes historia.
– Ja, och det är bättre att komma hit och fråga om vi vill ha det, förklarar Bo Anders, än att slänga det bland soporna. Även om vi kanske inte har pengar att göra vid det nu, så jobbar vi på att föreningen ska få stabila kommunala bidrag och kanske vi hittar bra sponsorer, också. Då kan vi göra vid de skänkta grejorna och ställa ut dem. Även om vi får allt så kostar det mycket att göra vid, så pengar är något vi alltid behöver.

Vid kaffebordet påpekar någon att det inte bara är industrin som byggt Tyringe utan även alla vårdhemmen, som av tradition mest varit kvinnornas arbetsplatser. Genom att ta in vårdhemmens historia kan säkert även kvinnorna engageras och museet blir mera heltäckande. Hur mycket minnen gömmer sig på alla vårdhemmens vindar?

– Kvinnorna historia bör naturligtvis också få en plats här, säger Over Jeppsson, men jag tror ändå det är viktigt att vi har ett huvudspår här. Men ju flera som engagerar sig desto mera kan vi göra.

– Ja, egentligen är det inte pengar som är det stora problemet, fortsätter Bo Anders Friberg, det är att vi är så få som jobbar här. Vi behöver frivilliga. Vi erbjuder en god gemenskap och ett stort kaffebord.

Lennart Berg och Åke Nilsson tar igen sig en stund innan arbetet åter är igång för att göra att livfullt museum.

– Till dags dato har vi tillsammans lagt ned 1851 timmar, berättar Lennart Berg. Vi brukar säga att vi är sex som jobbar och resten bara pratar. Var och en gör det den är bra på.

Styrelsemöte på gång så nu har Alf Ljungbeck och Rolf Rantzow anslutit till det som tidigare var ett kaffebord.

Och under tiden bygger dessa män, och kanske snart kvinnor ett spännanden museum. På väg ut ser jag hur Rosengrens fotoarkiv blir sorterat och katalogiserat men det får vi ta en annan gång.

Text: Leif Börje-Frid
Foto: Bert Wilnerzon