Sanatorieskogen - en del av ortens själ


När det förra seklet var ungt lockade reklamen blivande gäster till Kurhotellet med "välgörande ozonrik luft". Att det jordnära ozonet var lika farligt då som det är nu, saknade man kunskap om. Så gästerna kom - den falska reklamen hade avsedd effekt.

Gästerna bjöds att njuta av de vackra skogarna tillsammans med ortsbefolkningen. På så sätt gav skogen mångdubbelt i utbyte, rekreation, mystik och nödvändiga inkomster till bygden. Tusentals personer har under decennier gjort Tyringes skogar till den viktiga del av ortens själ som den är idag. Förutom ortsborna själva har kända personer som bl. a Artur Lundkvist, Harriet Bosse*, Stig Järrel och David Nivén, njutit av Tyringes mjuka stigar i den "ozonrika" skogsluften.

Marika Stiernstedt Inte för att ta steget ut i livet, inte för att skapa en grund för att erövra världen och litteraturen, utan för att vårda sina cirkulationsbesvär, avsluta sitt liv, valde Marika Stiernstedt att bosätta sig i Tyringe i början av femtiotalet. Den åldrande, vackra och kontroversiella författarinnan** sökte ro. Och hon fann den på Kurhotellet.

När hon orkade tog hon promenader i Sanatorieskogen. Satte sig på en av de många parkbänkarna längs de miltals slingrande stigarna. Hon läste och gjorde anteckningar, samtidigt som hon drog in doften av furuträd i andningsvägarna. Hon hade nyligen avslutat sitt sista stora litterära verk: "Kring ett äktenskap"***, historien om hennes liv tillsammans med den kände författaren Ludvig "Lort Lubbe" Nordström.

Hennes återkommande promenader i Sanatorieskogen var livgivande, inspirerade henne, bidrog till att göra hennes sista år mindre svåra. På en av de mest publicerade bilderna av Marika sitter hon på en av Sanatorieskogens många bänkar medan hennes hund bökar i löven.

Utöver Artur Lundkvist, hans gode vän Gordon Lindh och Harriet Bosse, har framförallt Tyringeborna själva njutit av Sanatorieskogens mjuka stigar under promenader och jogginturer.

1994 åsamkades Sanatatorieskogen ett djupt sår. Många Tyringebor hamnade på kollisionskurs med lokala politiker som hade beslutat att sälja motsvarande sju fotbollsplaners yta, till ett belopp av tvåhundrafemtiotusen kronor. En spottstyver i den kommunala budgeten. Argumentet var att skogen var gammal och behövde förnyas.

Förmodligen var det ett korrekt beslut, väl underbyggt med hållbara fakta. Jag är inte personen att fälla ett avgörande i frågan. Idag är det förmodligen inte många Tyringebor som ogillar förfarandet. Men konflikten för tio år sedan, bevisar framförallt Sanatoreiskogens djupa förankring i bygden. Att den är en del av ortens själ.


* Skådespelare och gift med August Strindberg
** Dessutom ordförande i Svenska Författarförbundet under nio år på trettiotalet
*** 1953 Alb. Bonniers förlag

Gay Glans
gay.glans@telia.com

Tillbaka